palpal

Super-baka Darinka – kako doživjeti stotu

Darinka Milojević rođena je 1925 godine u selu Dobromiri na visoravni Bobani pored Trebinja, a 1932 godine njena porodica odselila se u Metohiju, okolinu Peći i Đakovice, kao kolonosti koje je kralj Aleksandar Karađorđević naseljavao iz pasivnih i dinarskih siromašnih krajeva, prije svega Crne Gore, Hercegovine, Like i Sjeverne Dalmacije.

Nakon aprilskog rata, kapitulacije i sloma Jugoslavije 1941. godine, Srbi su protjerani sa Kosova, a među njima i brojna Darinkina porodica Vukanović, koja je tada brojala 14 članova, i ponovo su se krajem maja 1941. godine vratili na Bobane u Hercegovinu.

Nakon rata Tito i komunisti su zabranili povratak protjeranim Srbima na Kosovo i Metohiju, na imanja koja im je dodijelio kralj Aleksandar, pa se Darinka sa porodicom već krajem 1945. godine odselila u selo Klek kod Zrenjanina. Danas živi u selu Ravni Topolovac kod Zrenjanina, u Trebinjskoj ulici.

Dara bi se mogla nazvati super-bakom jer u 96-oj godini hoda bez štapa, dobro vidi bez naočara, nema nikakvu bolest i ne pije nikakve tablete. Dobro je sjeća djetinjstva, teškog života u hercegovačkom kršu, te stanja i života na Kosovu za vrijeme kralja Aleksandra i dinastije Karađorđevića.

Starica sve dobro pamti, priča kako se na Kosovu, sa komšijama Albancima, živjelo bez problema i netrpeljivosti do 1941. godine, da su odnosi bili dobri, te ističe i dobre odnose i blisku saradnju sa Dalmacijom, česte odlaske Gromaču, Kliševo, Trsteno, Brsečine i Konavle kod Dubrovnika.

 

Pogledajte više nego zanimljiv i prijatan razgovor sa staricom Darinkom Milivojević,čiji je otac Đura Vukanović doživio čak 101. godinu i sahranjen je u Kleku, gdje se sa Bobana odselio 1945. godine. Kako doživjeti stotu u dobrom zdravlju i raspoloženju…