palpal

Sultan je go

Maske su pale i lažni car, odnedavno sarajevski mali sultan bez turbana, je go. Nikakva galama i prljava kampanja, izjave udvorica, sinekura, poltrona i ulizica poput Raša Kovačevića, Košarca, Špirića ili Čubrilovića, ne mogu zamazati oči i sakriti veleizdaju jer je svima očigledno da je Dodik kapitulirao, ponizio Republiku Srpsku i srpski narod, pogazio sve ono u šta se zaklinjao i godinama tvrdio da neće popustiti i potpisati. Dovoljno je pogledati predloženi Godišnji nacionalni program ANP iz septembra ove godine, koji je objavljen i od ranije dostupan javnosti, i juče objelodanjeni, mjesec dana skrivani Program reformi BiH, i shvatiti da se radi o suštinski istom dokumentu, samo  malo skraćenom ANP-u, koji ima potpuno identičnih 5 poglavlja, samo su ona modifikovana, prilagođena i smanjena.

Dakle činjenica je da u septembru 2019. predloženi ANP, koji su dosadašnji srpski ministri iz SZP uporno odbijali da uvrste u Dnevni red i da se on uopšte razmatra, imao 5 sledećih Poglavlja :

– POLITIČKA I EKONOMSKA PITANJA

– ODBRAMBENA I BEZBJEDNOSNA POLITIKA

– PITANJE RESURSA

– BEZBJEDNOSNA PITANJA

– PRAVNA PITANJA

Potpuno ista Poglavlja sadrži i mjesec dana skrivani Program reformi BiH koji je sa Bakirom i  Komšićem potpisao Dodik, samo je dokument malo dorađen i skraćen sa 165 na 21 stranu ali je suština nepromijenjena i ostala potpuno ista, a promjena naziva dokumenta i broja stranica ne mijenja ključnu stvar koju su NATO i ambasade zapadnih zemalja tražile. Čak je gotovo u potpunosti isti i početak oba dokumenta, i ANP i Program reformi imaju skoro identičan Uvod i prvu uvodnu rečenicu koja glasi „Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, bezbjednosti, stabilne demokratije, razvoja države i njenih institucija, Bosna i Hercegovina je kao jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta odredila saradnju sa NATO“!

Zar po Dodiku Republika Srpska nije država, kako je galamio na svojim skupovima i televiziji? Zar se sada umjesto obećanog razdruživanja i nezavisnosti Srpske zalaže za jačanje države i institucija BiH? Gdje su sad Rusija, Putin, braća i bratska saradnja sa glavim spoljnopolitičkim partnerima, ili oni služe samo za predizborna slikanja i obmane lakovjernih?

O velikom zaokretu, kapitulaciji i izdaji koja je svima postala jasna i očigledna svakako ključne stvari će se reći Dodiku u lice na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u ponedeljak 23.12.2019. pa stoga neću ići detaljnije u razrađivanje izdaje i kapitulacije, jer ne treba otkrivati sve karte. Stranci pokušavaju sačuvati svoje poslušne igrače i marionete sve dok su korisni i rade posao u njihovom interesu, pa ne treba se čuditi što su u dokument stavili rečenicu kako tobože Program reformi BiH ne prejudicira članstvo BiH u NATO, iako se samo radi o skraćenom i modifikovanom ANP-u, kako bi Dodiku dali malu slamku da pokuša da se spasi i opere, manipuliše javnošću i pokorenim građanima, dok ne odradi i poslednji postavljeni zadatak.

Čudi me samo zašto ćuti Boračka organizacija Republike Srpske i njen prvi čovjek general Milomir Savčić, zašto odmah nakon objavljivanja Programa reformi BiH nisu izašli u javnost i iznijeli svoj stav i mišljenje o veleizdajničkom činu. Očekujem da odmah danas izađu i saopšte šta o svemu misli Boračka organizacija Republike Srpske, a ukoliko i dalje budu ćutali i prećutno podržavali Dodika svima će biti jasno o čemu se radi, da su pojedinci za mrvice prodali vjeru za večeru, zbog toga ćute i stavljaju glavu u pijesak, kako se ne bi zamjerili malom sarajevskom sultanu bez turbana. Opširnije o svemu u video prilogu.

 

Nebojša Vukanović