palpal

Sud ispravio grešku

Osnovni sud u Trebinju donio je Rješenje o ispravci kojim se ispravlja pogrešno upisan naziv sudskog Registra u koji je 2014. godine upisana Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, kao politički subjekt. Naime dana 08.05.2014. godine Osnovni sud u Trebinju je napravio grešku, koju sada priznaje i ispravlja, i umjesto u „Jedinstven registar udruženja građana i političkih stranaka“ Listu za pravdu i red upisao u „Jedinstveni registar udruženja i fondacija“. Zbog ove greške, koju je počinio Osnovni sud u Trebinju, Centralna izborna komisija BiH nije dozvolila ovjeru Liste i učešće na lokalnim  izborima 2016. godine.

CIK BiH i Sud BiH nisu željeli uvažiti osnovanu Žalbu i tražiti ispravku Rješenja od Osnovnog suda, koji je jedini bio odgovoran za procesnu pogrešku, već je odbio ovjeriti Listu i učešće na izborima. Uz to CIK je iz neobjašnjivih razloga odbio da vrati uplatu i zadržao je novac koji je uplaćen za ovjeru i učešće na izborima, iako je izlazak na izbore onemogućen. Samo od uplate ovjere učešća u dva izborna ciklusa, 2014. i 2016. godine, CIK BiH je prihodovao 19 000 KM od Liste za pravdu i red. Nakon Zahtjeva  za ispravkom, koji je u aprili ove godine uputio Nebojša Vukanović, Osnovni sud je godine donio Rješenje o ispravci kako bi omogućio učešće Listi za pravdu i red na Opštim izborima u oktobru. Zanimljivo da je Rješenje napisano 10.5.2018. a dostavljeno nakon mjesec dana, 8.6.2018. kada je završena prijava CIK-u BiH!?        

Posle prolivenog mlijeka ne vrijedi liti suze, ali ioako Pirova, ova pravna pobjeda je pokazala da je pravda spora ali dostižna! Iako je Rješenje o ispravci doneseno kasno, i Listi za pravdu i red napravljena ogromna šteta, ipak se pokazalo se da je grešku napravio Sud, slučajno ili namjerno, i da nisu bile tačne optužbe režima, njegovih skutonoša i dvorskih medija, da je Nebojša Vukanović odgovoran zbog propusta i pogrešnog upisa u Registar! Pokazale su se tačnim tvrdnje da Revizija CIK BiH u maju 2016. nije našla nijednu grešku, i da je zabranom učešća na lokalnim izborima počinjena velika nepravda i šteta.                                  

I na kraju da podsjetim da na predstojeće Opšte izbore, Lista za pravdu i red izlazi u koaliciji sa vodećom opozicionom strankom SDS-om, jer je neophodno udružiti apsolutno sve snage i resurse kako bi se svrgnuo nakaradni režim, i nakon oslobađanja institucija i svrgavanja unutrašnjih okupatora ponovo omogućilo slobodno izjašnjavanje građana, bez ucjena, pritisaka, kupovine i ostalih nedemokratskih metoda, kojima se godinama služi režim Milorada Dodika.

Nebojša Vukanović