palpal

Страх од сјенки и истине

Како је настала, на злоупотребама, крађи и манипулацијама режима, тако је данас непотребним инцидентима почео са радом нови сазив Скупштине града Требиња, који има крњи легитимитет јер су поједини одборници добили мандате на уцјенама и притиску, куповини гласова, корупцији и врећама а не слободном и демократском изражавању воље грађана.

Иако су по Статуту града и Закону о локалној самоуправи сједнице Скупштине града отворене за јавност и могу им присуствовати грађани, предсједник Скупштине града у прошлом сазиву Драгослав Бањак није ми дозволио да као гост присуствујем конститутивној сједници. Чим сам постао посланик новембра 2018. године већина предвођена СНСД-ом измијенила је Статут града 20.11.2020. године, само 5 дана након што сам формално преузео мандат, те прописала да народни посланици могу присуствовари сједницама само на позив Колегијума, који није ни постојао пред конститутивну сједницу па се, формално-правно, нисам ни имао коме обратити са Захтјевом да присуствујем сједници.

Јасно да су измјене Пословника неуставне и обратићу се Апелацијом Уставном суду Републике Српске и оборити одлуку, као што сам прије двије године оборио рекет који су увели, називајући га „солидарним порезом“! Питање је чега се толико боје, што је Требиње једина локална заједница, не само у Републици Српској и БиХ већ у бившој Југославији, у којој народни посланици не могу као грађани присуствовати сједница локалног парламента у мјесту боравка. Да ли је могуће да се толико боје и моје сјенке, па им смета моје присуство без права дискусије, или се бије истине, слободе и правде?

Истина и правда се не могу зауставити, а храбар и одличан наступ и дискусије одборника Клуба за правду и ред на првој конститутивној сједници Скупштине града Требиња су јасан показатељ да слобода, истина и правда куцају на врата поробљеног Требиња.

 

П. С. Извршни директор Електропривреде РС Јовица Влатковић и одборник новог сазива Скупштине града Требиња данас је, уочи сједнице, избачен из своје странке и вјероватно ће дјеловати у странци који УДБА и режим тек треба да формирају Бањцу. Како сију тако ће и пожњети а чињеница да одборници власти већ на првој сједници мијењају дресове говори каква је скупштинска већина..

 

Небојша Вукановић