palpal

Stožer u Mostaru i krokodilske suze

Sajam u Mostaru tradicionalno je mjesto okupljanja vladajuće vrhuške, te posebna prilika da Milorad Dodik pokaže svoju  odanost, vjernost i privrženost svojoj braći i mentorima iz Hrvatske. U Mostaru se skupilo svo ljudstvo i tehnika, predvođeni tandemima Čović – Dodik i Plenković – Tegeltija, a Dodik je, nakon duge pauze od skoro 20 dana, ponovo popio piće i podnio izvještaj premijeru Plenkoviću.

Po starom običaju, Dodik je ponovo mlatio priče o ugroženosti naroda, Srba i Hrvata u BiH, ali je zaboravio da govori o uzrocima teškog položaja malobrojnih povratnika Srba u Mostaru. Dodik se pred Čovićem i Plenkovićem nije sjetio da kaže kako je prošle godine u ovo vrijeme zapaljena kuća Mirjane Spremu u naselju Luke i zapadnom Mostaru, da počinioci nisu otkriveni.

Zaboravio je da kaže kako je HDZ godinama odbijao da sprovede izmjene Ustava o konstitutivnosti naroda, upravo zbog Srba, i da su koalicioni partneri iz Blajburške koalicije i SDA najodgovorniji što se na prste jedne ruke mogu prebrojati Srbi, posebno povratnici, koji su zaposleni u lokalnoj javnoj upravi.

Sastanku stožera u Mostaru prisustvovao je i odbornik SNSD-a i zamjenik predsjednika gradskog Vijeća Velibor Milivojević, koji je bio tas na vagi posle nedavnih lokalnih izbora.. Iako je njegov „zlatni“ glas bio ključan da se Hrvat iz HDZ-a izabere za gradonačelnika Mostara, što je dogovoreno na vrhu između Dodika i Čovića, Srbi nisu osjetili ama baš nikakvu korist od stajanja na stranu HDZ-a, a u budžetu za 2022. godinu su dobili ponižavajuće mrvice.

Većina Srba povratnika je na istočnoj strani i lijevoj obali Neretve, i olako stajanje na stranu HDZ-a, bez dogovora i garancija o poboljšanju statusa, bilo kakvih sredstava u budžetu za srpska sela i povratnike, politička je ludost. Srbi iz Mostara i doline Neretve su ponovo bili samo sitan kusur u sravnjivaeu računa i kombinacijama SNSD-a i Dodika sa Čovićem i HDZ-om.

Posle glasanja nema kajanja. Iako se Milivojević posle jadao kako je bio naivan i da Srbi nisu dobili ništa, narod od toga nema koristi. Umjesto što SNSD-ovci liju krokodilske suze nad teškim položajem Srba i povratnika u Federaciji, pokušavaju pridobiti na jeftinom populizmu neki politički poen, bilo bi im pametnije da podnesu račune narodu i napokon urade nešto konkretno i korisno za ljude koji ih glasaju i daju podršku decenojama, jer imaju svu vlast i političku moć, od Predsjedništva BiH i Savjeta ministara do kantonalnih i lokalnih vlasti.

 

Nebojša Vukanović