palpal

Стожер у Мостару и крокодилскe сузе

Сајам у Мостару традиционално је мјесто окупљања владајуће врхушке, те посебна прилика да Милорад Додик покаже своју  оданост, вјерност и приврженост својој браћи и менторима из Хрватске. У Мостару се скупило сво људство и техника, предвођени тандемима Човић – Додик и Пленковић – Тегелтија, а Додик је, након дуге паузе од скоро 20 дана, поново попио пиће и поднио извјештај премијеру Пленковићу.

По старом обичају, Додик је поново млатио приче о угрожености народа, Срба и Хрвата у БиХ, али је заборавио да говори о узроцима тешког положаја малобројних повратника Срба у Мостару. Додик се пред Човићем и Пленковићем није сјетио да каже како је прошле године у ово вријеме запаљена кућа Мирјане Спрему у насељу Луке и западном Мостару, да починиоци нису откривени.

Заборавио је да каже како је ХДЗ годинама одбијао да спроведе измјене Устава о конститутивности народа, управо због Срба, и да су коалициони партнери из Блајбуршке коалиције и СДА најодговорнији што се на прсте једне руке могу пребројати Срби, посебно повратници, који су запослени у локалној јавној управи.

Састанку стожера у Мостару присуствовао је и одборник СНСД-а и замјеник предсједника градског Вијећа Велибор Миливојевић, који је био тас на ваги после недавних локалних избора.. Иако је његов „златни“ глас био кључан да се Хрват из ХДЗ-а изабере за градоначелника Мостара, што је договорено на врху између Додика и Човића, Срби нису осјетили ама баш никакву корист од стајања на страну ХДЗ-а, а у буџету за 2022. годину су добили понижавајуће мрвице.

Већина Срба повратника је на источној страни и лијевој обали Неретве, и олако стајање на страну ХДЗ-а, без договора и гаранција о побољшању статуса, било каквих средстава у буџету за српска села и повратнике, политичка је лудост. Срби из Мостара и долине Неретве су поново били само ситан кусур у сравњиваеу рачуна и комбинацијама СНСД-а и Додика са Човићем и ХДЗ-ом.

После гласања нема кајања. Иако се Миливојевић после јадао како је био наиван и да Срби нису добили ништа, народ од тога нема користи. Умјесто што СНСД-овци лију крокодилске сузе над тешким положајем Срба и повратника у Федерацији, покушавају придобити на јефтином популизму неки политички поен, било би им паметније да поднесу рачуне народу и напокон ураде нешто конкретно и корисно за људе који их гласају и дају подршку деценојама, јер имају сву власт и политичку моћ, од Предсједништва БиХ и Савјета министара до кантоналних и локалних власти.

 

Небојша Вукановић