palpal

Stigao Vučićev brzi odgovor – ne podržavam Dodikove avanture već Dejton i dogovore sva tri naroda

Samo par sati nakon što sam predsjedniku Srbije uputio otvoreno pismo i zamolio ga da još jednom ponovi jasan stav, da podržava Dejton i dogovore sva tri naroda i da je protiv jednostranih poteza i opasnih avantura Milorada Dodika stigao je brzi odgovor kakav sam i priželjkivao. Vučić se veoma jasno, diplomatskim riječnikom, ogradio od Dodika te pokazao da lider SNSD vuče jednostrane poteze bez njegove saglasnosti.

Vučić je na otvaranju nove fabrike poručio da nije mjesto da govori o visokoj politici i dešavanjima u regionu, ali je poslao jasnu poruku da se ne slaže već protivi opasnim avanturama i jednostranim potezima Milorada Dodika, i da se principijelno zalaže za poštovanje Dejtona i svaki dogovor tri konstitutivna naroda.

Vučić je naglasio da se zalaže za mir i stabilnost, koje mogu donijeti nove investicije i radna mjesta dok tenzije i napetosti tjeraju investitore i kapital, te ponovio još jednom da poštuje teritorijalni integritet BiH i Republike Srpske unutar nje, kao entiteta sa širokom autonomijom.

Hvala od srca predsjedniku Srbije na brzom i jasnom odgovoru kojim je opalio veliki šamar Miloradu Dodiku i ogradio se od njegovih suludih poteza. Ostaje da se vidi kako će na sve sada reagovati Dodik, da li će odustati od opasnih avantura, i kako će reagovati funkcioneri i poslanici SNSD-a, da li će smjeti da vuku opasne i riskantne poteze suprotno stavu Vučića i zvanične Srbije!

Pogledajte kratak odgovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na pitanje koje sam mu jutros poslao u otvorenom pismu.

Nebojša Vukanović