palpal

Стевандић у паници – ако Зељковић и ухапшени проговоре готов је!

Лидер разјединитеља Ненад Стевандић је у паници, има кошмаре и у великом је страху јер је свјестан да би, након Зељковића, полиција ускоро могла да покуца и на његова врата због малверзација и криминала приликом набавке медицинске опреме. Звучи невјероватно али је истинито –  Бранислава Зељковића прије хапшења крио је лидер његове странке Ненад Стевандић и то у просторијама странке Уједињене Српске у Бањалуци, гдје су договарали како да се бране и избјегну процесуирање за милионску пљачку државе.

Овој информацији у прилог иде и чињеница да Зељковић нема евидентирано у пасошу да је прелазио државну границу, како је лажно тврдио након што се предао, а лаику је јасно да нема ни теорерске шансе да би неопажено дошао од границе и Градишке до Бањалуке својим возилом док полиција трага за њим а сви медији о томе пишу.

Стевандић је у паници јер је имао свој тим у Институту за јавно здравство Републике Српске који се бавио набавкама и који је сву документацију припремао, а марионета Бранислав Зељковић, супруг посланице Миреле Кајкут Зељковић, само је потписивао припремљене фактуре добијајући мрвице.

Већину „провизије“ и средства у корупционашком послу, од надуваних, договорених и незаконитих вишемилионских јавних набавки, од добављача је узимао лично Стевандић, а свом кадру Зељковићу давао је само скромне износе као награду за послушност, а бројне некретнине и станови којих се домогао показују трагове прљавог новца. Ако неко од ухапшених проговори и лидер разјединитеља би могао завршити иза решетака, ако Бог да, са лисицама на рукама.

 

Стевандић је толико уплашен да не вјерује ни свом потпредсједнику Народне скупштине Републике Српске Милану Петковићу и није желио да га ангажује као адвоката и браниоца ухапшеног Зељковића. Међу њима букти сукоб од локалних избора када је Петковић као носилац листе УС у Бањалуци завршио на понижавајуђем 12. мјесту, и нема повјерења у адвоката, који за разлику од њега има нешто части и образа, јер би могле процурити информације а лидер би могао бити процесуиран у складу са законом.

Саша Марковић и Славко Бојић јуче су се бранили ћутањем, по сугестији адвоката Милоша Стевановића, али су све ближи одлуци да сарађују са тужиоцима и кажу коме су и колико дали новца од спорних набавки, о чему имају и докази. Стевандић има ова сазнања и због тога два дана врши велики притисак на Додика да ослободи ухапшене иначе ће напустити власт и коалицију, која је и онако уздрмана.

Адвокатице Јасминка Јовишевић и Јадранка Ивановић, по налогу Стевандића, не одвајају се од Бранислава Зељковића, убјеђују га да ће све бити у реду и да ће убрзо изаћи из притвора само да не поклекне и проговори. Стевандић зна какав је профил личности плашљивог Зељковића, а одређивање мјесец дана притвора би га сломило и ствар би била ријешена.

Окружни суд у Бањалуци ће одлучивати о притвору за осумњичене, а политика врши снажан притисак на судије прије свега предсједницу Окружног суда у Бањалуци Марију Аничић Згоњанин, супругу генералног секретара Народне скупштине Републике Српске Небојше Згоњанина, да одбаци Захтјев Тужилаштва да се свим осумњиченим одреди мјера 30 дана притвора. Да је ситуација озбиљна говори информација да се у све укључио и Милорад Додик, јер  Стевандић данима пријети да ће изаћи из коалиције ако Зељковић остане у притвору, због чега Додик даје срамне изјаве, осуђује хапшења и тако врши непримјерен притисак на правосуђе.

Судије Окружног суда у Бањалуци морају бити свјесне да су под великом пажњом јавности, да знам какав се притисак на њих врши да пусте на слободу ухапшене, и морају бити свјесне да ће сносити посљедице ако не одреде мјеру притвора, која је оправдана, разумна и неопходна, скупа са тужиоцима понуде осумњиченима да сарађују, нагоде се за блаже казне и проговоре како би се клупко одмотало до краја, до Стевандића и других крупнијих риба које су уплашене.

И за крај најава да је спреман још један предмет и хапшење, против једног мог омиљеног, веома образованог и елоквентног министра, прекаљеног кадра Партије, али нећу саопштити име и детаље да не би угрозио акцију, предмет и истрагу.

 

Небојша Вукановић