palpal

Станивуковић убједљиво најпопуларнији и у Херцеговини

Након анкете у Бањалуци, која је показала да Драшко Станивуковић има огромну подршку грађана и да је убједљиво, без конкуренције, најпопуларнији политичар у Српској, појавили су се резултати опсежног истраживања јавног мњења и у Херцеговини. Они показују да је на југу Српске градоначелник Бањалуке популарнији него у родном граду. Наиме, анкета коју је радила једна угледна агенција из Подгорице, блиска владајућем ДФ-у, показала је да чак 77,8%  Херцеговаца има позититивну оцјену за рад  Станивуковића, свега 8,2% анкетираних имало је негативно мишљење а 14% је неутрално.

Далеко иза Станивуковића по популарности у Херцеговини су Милорад Додик, Лука Петровић и Илија Таминџија, који заузимају другу, трећу и четврту позицију, али имају свега између 35 и 50% позитивних оцјена и готово исто толико негативних.

Оно што је маркетиншке стручњаке изненадило је спознаја да Станивуковић има велику популарност упркос чињеници да његова странка ПДП готово да и не постоји у Херцеговини и да у новембру није успјела прећи цензус од 3% у већини херцеговачких општина. ПДП нема ниједног одборника у Љубињу, Невесињу, Фочи, а тијесно су, са неколико стотина гласова, освојили понеки одборнички мандат у Билећи, Вишеграду и Требињу, захваљујући коалицији са Херцеговачким народним покретом Родољуба Драшковића.

Претпоставља се да је поновни избор Славка Вучуревића за предсједника Градског одбора ПДП-а у Требињу, нова енергија и свјежа крв коју је унио са младим снагама, консолидација странке и масован прилив новог чланства, дјелимично допринио овако великој популарности Станивуковића у Требињу и Херцеговини.

Да Горан Селак и Максим Скоко доминирају ватреним дискусијама и говорима у Народној скупштини Српске, добро раде посао на терену и имају све веће повјерење грађана, показало је 11% подршке СПС-у у Бањалуци, али је изненађење да би чак 17% анкетираних грађана за њих гласало у Херцеговини!? Ако се тренд вртоглавог раста настави, Селак би ускоро могао престићи и Јелену Тривић на трећем мјесту листе најпопуларнијих политичара у Српској.

За разлику од Бањалуке, гдје подршка Селаку стално расте прије свега због чињенице да је испод жита тајно на изборима подржао Станивуковића, на питање Херцеговцима зашто подржавају СПС, Скока и Селака, анкетирани су изјавили да су поред Скоковог привлачења кинеских инвеститора и нове Термоелектране која се ускоро гради у Гацку, фасцинирани умијећем СПС-а да мјесецима лебди између власти и опозиције, и без обзира што их је Додик шутирао ногом у тур и избацио из власти, и даље се грчевито боре, улизују и тако чврсто држе за његове трегере да упркос свему и даље имају чак и министра у Влади као опозиција, што до сада нигдје  забиљежено и ником није пошло за руком па би могли ући у Гинисову књигу рекорда.

Такође грађани позитивно оцјењују што је један Скоков одборник у Вишеграду успио са пар стотина гласова да добије десетак функција и радних мјеста, и надају се да ће неко од њих бити срећни добитних посла у Хидроелектранама на Вишеграду јер СПС нема чланова колико је добио радних мјеста у Вишеграду.

За разлику од Бањалуке и Крајине, гдје су Небојша Вукановић и Листа за правду и ред на нивоу статистичке грешке па нису ни ушли у анализу анкете која у збиру има чак 106%, јер би са њима имала 107,1%, у Херцеговини је ипак мало другачија ситуација.

Вукан и његова Листа су на ивици цензуса са око 3% подршке грађана, а прогнозира се да би, ако Станивуковић великодушно и овај пут подржи Вукановића и његову Листу у Херцеговини, пренесе дио своје велике популарности, што је и до сада често и несебично радио, Листа за правду и ред могла би тијесно прећи цензус и освојити један посланички мандат у Народној скупштини Републике Српске на Општим изборима наредне године.

Станивуковић је најпопуларнији политичар у посљедњих 20 година у Херцеговини, од како се врши испитивање јавног мњења, а маркетиншки стручњаци прогнозирају да ће она и даље расти. Процјењује се да би Станивуковић могао достићи и невјероватних 113% подршке грађана, ако испуни обећање и сруши Кајак клуб у Бањалуци Додиковог кума Милета Радишића, што није пошло за руком ником до сада, па чак ни актуелној предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић, коју би могао догодине да замијени и пресели пар корака до Палате предсједника, ако га опозиција некако умоли и натјера да се још једном кандидује и жртвује за народ, што он за сада одлучно одбија и неће да прихвати предсједничку номинацију јер има превише посла у сређивању Бањалуке.

 

Небојша Вукановић