palpal

Stanivuković ubjedljivo najpopularniji i u Hercegovini

Nakon ankete u Banjaluci, koja je pokazala da Draško Stanivuković ima ogromnu podršku građana i da je ubjedljivo, bez konkurencije, najpopularniji političar u Srpskoj, pojavili su se rezultati opsežnog istraživanja javnog mnjenja i u Hercegovini. Oni pokazuju da je na jugu Srpske gradonačelnik Banjaluke popularniji nego u rodnom gradu. Naime, anketa koju je radila jedna ugledna agencija iz Podgorice, bliska vladajućem DF-u, pokazala je da čak 77,8%  Hercegovaca ima pozititivnu ocjenu za rad  Stanivukovića, svega 8,2% anketiranih imalo je negativno mišljenje a 14% je neutralno.

Daleko iza Stanivukovića po popularnosti u Hercegovini su Milorad Dodik, Luka Petrović i Ilija Tamindžija, koji zauzimaju drugu, treću i četvrtu poziciju, ali imaju svega između 35 i 50% pozitivnih ocjena i gotovo isto toliko negativnih.

Ono što je marketinške stručnjake iznenadilo je spoznaja da Stanivuković ima veliku popularnost uprkos činjenici da njegova stranka PDP gotovo da i ne postoji u Hercegovini i da u novembru nije uspjela preći cenzus od 3% u većini hercegovačkih opština. PDP nema nijednog odbornika u Ljubinju, Nevesinju, Foči, a tijesno su, sa nekoliko stotina glasova, osvojili poneki odbornički mandat u Bileći, Višegradu i Trebinju, zahvaljujući koaliciji sa Hercegovačkim narodnim pokretom Rodoljuba Draškovića.

Pretpostavlja se da je ponovni izbor Slavka Vučurevića za predsjednika Gradskog odbora PDP-a u Trebinju, nova energija i svježa krv koju je unio sa mladim snagama, konsolidacija stranke i masovan priliv novog članstva, djelimično doprinio ovako velikoj popularnosti Stanivukovića u Trebinju i Hercegovini.

Da Goran Selak i Maksim Skoko dominiraju vatrenim diskusijama i govorima u Narodnoj skupštini Srpske, dobro rade posao na terenu i imaju sve veće povjerenje građana, pokazalo je 11% podrške SPS-u u Banjaluci, ali je iznenađenje da bi čak 17% anketiranih građana za njih glasalo u Hercegovini!? Ako se trend vrtoglavog rasta nastavi, Selak bi uskoro mogao prestići i Jelenu Trivić na trećem mjestu liste najpopularnijih političara u Srpskoj.

Za razliku od Banjaluke, gdje podrška Selaku stalno raste prije svega zbog činjenice da je ispod žita tajno na izborima podržao Stanivukovića, na pitanje Hercegovcima zašto podržavaju SPS, Skoka i Selaka, anketirani su izjavili da su pored Skokovog privlačenja kineskih investitora i nove Termoelektrane koja se uskoro gradi u Gacku, fascinirani umijećem SPS-a da mjesecima lebdi između vlasti i opozicije, i bez obzira što ih je Dodik šutirao nogom u tur i izbacio iz vlasti, i dalje se grčevito bore, ulizuju i tako čvrsto drže za njegove tregere da uprkos svemu i dalje imaju čak i ministra u Vladi kao opozicija, što do sada nigdje  zabilježeno i nikom nije pošlo za rukom pa bi mogli ući u Ginisovu knjigu rekorda.

Takođe građani pozitivno ocjenjuju što je jedan Skokov odbornik u Višegradu uspio sa par stotina glasova da dobije desetak funkcija i radnih mjesta, i nadaju se da će neko od njih biti srećni dobitnih posla u Hidroelektranama na Višegradu jer SPS nema članova koliko je dobio radnih mjesta u Višegradu.

Za razliku od Banjaluke i Krajine, gdje su Nebojša Vukanović i Lista za pravdu i red na nivou statističke greške pa nisu ni ušli u analizu ankete koja u zbiru ima čak 106%, jer bi sa njima imala 107,1%, u Hercegovini je ipak malo drugačija situacija.

Vukan i njegova Lista su na ivici cenzusa sa oko 3% podrške građana, a prognozira se da bi, ako Stanivuković velikodušno i ovaj put podrži Vukanovića i njegovu Listu u Hercegovini, prenese dio svoje velike popularnosti, što je i do sada često i nesebično radio, Lista za pravdu i red mogla bi tijesno preći cenzus i osvojiti jedan poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske na Opštim izborima naredne godine.

Stanivuković je najpopularniji političar u posljednjih 20 godina u Hercegovini, od kako se vrši ispitivanje javnog mnjenja, a marketinški stručnjaci prognoziraju da će ona i dalje rasti. Procjenjuje se da bi Stanivuković mogao dostići i nevjerovatnih 113% podrške građana, ako ispuni obećanje i sruši Kajak klub u Banjaluci Dodikovog kuma Mileta Radišića, što nije pošlo za rukom nikom do sada, pa čak ni aktuelnoj predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, koju bi mogao dogodine da zamijeni i preseli par koraka do Palate predsjednika, ako ga opozicija nekako umoli i natjera da se još jednom kandiduje i žrtvuje za narod, što on za sada odlučno odbija i neće da prihvati predsjedničku nominaciju jer ima previše posla u sređivanju Banjaluke.

 

Nebojša Vukanović