palpal

Šta je ujedinilo Čavića i Đokića?

Kako sam to i najavio, zajednička lista NDP Dragana Čavića i SP Petra Đokića je nakon najava postala izvjesna, nakon što je mjesto nosioca zajedničke liste u Izbornoj jedinici 3 obećano Čaviću, kao i prvo mjesto na kompenzacionoj listi. Međutim ova računica naljutila je članstvo i funkcionere Đokićeve partije te izazvala veliko nezadovoljstvo među „starim kadrovima“.

Đokić se s pravom plaši da  SP neće preći cenzus, pa je odlučio da „odriješi kesu“ i da u partiju usisa sve što je dostupno na političkoj pijaci Republike Srpske i tako je došao u situaciju da među kadrovima ima više bivših SDS-ovaca, nego socijalista. Socijaliste su tokom godina napuštali čitavi odbori a napustili su ih odavno svi koji su se zvali osnivačima partije, kao i dugogodišnji članovi, tako da SP danas čine ljudi koji nemaju nikakve veze sa Socijalističkom partijom, poput Milana Tubina, Slavka Gligorića, Željka Babića, Davora Šešića, Darka Mitrića, Petra Radovanovića i drugih.

Nezadovoljstvo među članovima SP posebno je izazvalo obećanje bivšim sds-ovcima da će dobiti mjesta na kompenzacionim listama, jer se već godinama unazad zna da je drugo mjesto na listi „rezervisano“ za Zdenku Gojković, koja iz sjene kadrira u socijalistima i ima snažan uticaj na Đokića, koji je privatizovao Partiju!

Čavić nema problema sa nezadovoljstvom u stranci, jer odavno nema ni stranku ni bilo kakvu podršku među građanima, a prvo mjesto na kompenzacionoj listi omogućilo bi mu lagodni zadnji mandat za penzionisanje, i to u slučaju da zajedno sa Đokićem preskoči cenzus.

Čavić kao direktor Elektrokrajine i Đokić kao ministar energetike imaju zajedničke interese i u energetskom sektoru a mnogi smatraju da je to i razlog naprasnog „ujedinjenja“ i nedavnog sastanka, koji je bio paravan za dogovore iza kulisa. Stvarni kum saradnje SP-a i pokojnog NDP-a je Uzurpator, koji je saopštio Đokiću, Čaviću i Banjcu da su istraživanja pokazala da ih nema ni u tragovima i da moraju da se „ujedine“ kako bi pokušali preći cenzus, uz pomoć budžetskih novaca i neograničenih resursa.

Čavić i Đokić su u  veoma teškoj situaciji, jer vrlo dobro znaju da nemaju podršku građana i da im je ovo vrlo vjerovatno posljednji „ples“ na političkoj sceni Republike Srpske. I dok Čavića izvjesno čeka kakva takva penzija i uslovna sloboda, jer dobro prikriva kriminal u Elektrokrajni, Đokić po silasku sa vlasti i funkcija može samo da očekuje hapšenje i broje sudske procese, jer je stavljao olako potpise na kriminalne Ugovore, koncesije, zbog brojnih optužbi za kriminal.

 

Nebojša Vukanović