palpal

Šta je povod za sukob klanova, pretresi Prointera i Sectora

Insajder iz vrha MUP-a Srpske javlja mi nove detalje o sukobima klanova i dešavanjima u Policiji Republike Srpske. Prije ovih posljednjih dešavanja, akcija i hapšenja, Kostreševiceva struja i bliski saradnici direktora Policije su se hvalili da će uskoro uhapsiti ministra Dragana Lukača, sto je ovaj očigledno saznao pa je prvi krenuo u akciju da ih preduhitri i sasiječe.

MUP Srbije ranije je upozorio Lukača na veze direktora Policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa crnogorskim kriminalnim klanovima i curenje nekih povjerljivih informacija, zbog čega su insistirali da on bude isključen iz nekih osjetljivih istraga i predmeta, a Lukač je to sada iskoristio da prvi krene u napad i udari na najbliže saradnike Kostreševića i da ga sasiječe u startu.

Nedavna akcija “Kruna”, sprovedena prije nekoliko dana, odrađena je po anonimnoj prijavi koju je navodno zaprimio (vjerovatnije napisao) neko u MUP Republike Srpske, nakon čega su vršeni pretresi u poslovnicama “Sector Security-a”.

Znajući da Milorad Dodik kontroliše sva lokalna tužilaštva, i da će odmah dobiti informaciju i preduprijediti akciju, išlo se na obuhvatanje i jedne zaštitarske agencije sa sjedištem u Federaciji BH, kao i kvalifikacija koje se odnose na poreske utaje, kako bi se predmet pokrenuo u Tužilaštvu BH. Prijava se odnosila na utaju poreza, duple knjigovodstvene evidencije, izbjegavanje evidentiranja svih klijenata i prihoda, držanje novčanih fondova koji ne potiču iz poslovanja i slično.

Međutim, moji izvoru kažu da je u pretresima bilo evidentno da je inspektore i pripadnike MUP-a Srpske posebno zanimala obuka sumnjivih lica sa kriminalnim dosijeima, oprema i oružje kojom agencija raspolaže i pravljenje parabezbjednosne agencije koja bi imala pod kontrolom veliki broj naoružanih ljudi. Ako se uzme u obzir da je Prointer kupio Sector nakon ubistva pokojnog Slaviše Krunića, a u svjetlu trenutne eskalacije sukoba u MUP-u Srpske, ove informacije dobijaju i drugu dimenziju.

U prilog tome ide i činjenica da je jedan od čelnih ljudi Sectora veoma blizak saradnik Dragana Lukaca iz vremena kad je radio u MUP-u Srpske, te je raspolagao svim informacijama koje su navedene u pomenutoj “anonimnoj” prijavi.

Kako će Igor i Milorad Dodik preko Kostreševića da uzvrate Lukaču, da li će Lukač ukloniti, suspendovati i smijeniti direktora Policije Sinišu Kostreševića kako bi potpuno ovladao MUP-om i istisnuo Dodika, javnost će saznati uskoro jer se situacija razvija ubrzano.

Sukobi klanova unutar Policije Republike Srpske i posljednja dešavanja su samo pokazala koliko je MUP Srpske korumpiran i povezan sa organizovanim kriminalom i Mafijom, posebno sa crnogorskim i regionalnim kriminalnim strukturama, što je opasnost koliko je ugrožena bezbjednost građana. Zbog brojnih afera i pretjeranog uticaja politike, direktor Policije Siniša Kostrešević i ministar Dragan Lukač moraju biti smijenjeni i otići sa funkcija, a na ključna mjesta treba postaviti poštene profesionalce kako bi Policija Republike Srpske radila profesionalno i bila garant sigurnosti svih građana.

 

Nebojša Vukanović