palpal

Sretan praznik Svetog Vasilije i Dan VRS

Danas je dan Svetog Vasilije Ostroškog i Tvrdoškog Čudotvorca, zaštitnika Hercegovine i našeg naroda, i svima koji danas slave želim srećnu krsnu slavu, da veliki praznik proslave u miru, radosti, sreći i veselju sa svojom porodicom i prijateljima. U Crnoj Gori i manstiru Ostrog ove godine atmosfera za veliki praznik je drugačija nego prethodnih godina, ali se nadam da će se bura i strasti, koje je izazvao kontraverzni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, smiriti i da će Milo Đukanović i njegov režim prestatati sa napadima na Crkvu i Mitropoliju, koju on smatra svojim velikim protivnikom.

Sveti Vasilije je bio zaštitnik vojnika i Vojske Republike Srpske, koja danas obilježava 28 godina od osnivanja. U temelje Republike Srpske ugrađeni su životi gotovo 24 000 poginulih boraca, veliki broj ranjenika i ratnih vojnih invalida koji su za Otadžbinu dali svoje živote i dijelove tijela. Nažalost, demobilisani borci, koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske, nepravedno su zapostavljeni i marginalizovani, Republika se prema mnogima odnosi kao zla maćeha i vrijeme je da se odnos iz korijena promijeni a borci imaju status u društvu kakav zaslužuju.

Neka je slava svim poginulim i postradalim junacima u Otadžbinskom i drugim oslobodilačkim ratovima, sa nadom da će na ovim prostorima u budućnosti prevladati mir i razum, da naša djeca i braća više neće ginuti braneći svoja ognjišta i porodice.

 

Nebojša Vukanović