palpal

Srbenda i Bajazit na turskoj markici

Najpoznatiji balkanski kameleon je doživio još jednu veliku transformaciju. Od velike „srbende“ koja mrzi Teheran i Sarajevo zbog velikog broja džamija, kome smetaju hodže jer „arlauču“ i koji se bojao neoosmanizma, širenja islama i turskih interesa na Balkanu, postao je od Velikog Baje Veliki Bajazit, veći Turčin od Hakana Šukura i mnogih Turaka koje je Erdogan protjerao, te stao rame uz rame Bajazitu, Muratu Oholom, Erdoganu, Kemalu Ataturku, Osmanu Velikom Gazi, osnivaču Osmanskog carstva, i drugim velikanima Turske iz prošlosti. Zbog velikih zasluga za Tursku dobio je čast da ima i svoju tursku poštansku markicu, koja vrijedi skromne 3 turske lire, mada je njegova vrijednost, bolje reći bogatstvo, bar milijardu puta veće.

Našem članu Predsjednišgva BiH, sad već više bošnjačkom i hrvatskom nego srpskom, za koga je samo pro-forme izabran jer upravo srpskom narodu i Republici Srpskoj čini najveću štetu, svečane markice sa njegovim likom uručene su u Antaliji, gdje je otišao u novu bratsku posjetu.

 

Elhamdulilah i mašalah! Bogu šućur i dragom Alahu što je naš Bajazit uspio da izgladi odnose sa Turskom, što je nestao strah od neoosmanizma, širenja Turske i islama, hodža koje arlauču i džamija, i što ga Turci smatraju pobratimom i prijateljem koji toliko radi za Tursku državu da je dobio najveće počasti i poštansku markicu sa svojim likom.

Po starom običaju, našeg Bajazita primio je uz sve počasti predsjednik i neprikosnoveni vladar Turske, pobratim Redžep Tajip Erdogan, savremeni sultan i veliki vezir što je postao nedavnim izmjenama Ustava, i tako još jednom javno ponizio i poslao poruku Bakiru Izetbegoviću i njegovoj marioneti Šefiku Džaferoviću, koga je progurao za člana Predsjedništva BiH a Bajazit Dodik ga poveo u svojoj Delegaciji u Antaliji.

Radosnu vijest da je naš Bajazit i velika Srbenda dobio tursku poštansku markicu sa svojim likom i da je u Turskoj dočekan uz najveće počasti objavio je RTRS a prenijeli svi režimski mediji, izvještavajući iz časa u čas o detaljima posjete Antaliji i brojnim sastancima.

Na kraju se samo zapitajmo šta bi bilo da su Mladen Ivanić, Mirko Šarović ili Mladen Bosić dobili svoju markicu u Turskoj, da se bratski grle i ljube sa Erdoganom, kakve bi od RTRS i drugih režimskih medija bile salve uvreda, napada, optužbi da su poturice, izdajnici, bakirovci…

Ne pada snijeg da prekrije brijeg već da svaka zvijerka pokaže svoj trag, a mnogim „novinarima“, ne samo političarima, tragovi smrde nečovještvom.

Nebojša Vukanović