palpal

Sramno i nedopustivo hapšenje vladike Joanikija

Partijska Policija Crne Gore i crnogorskog gospodara Mila Đukanovića sinoć je lišila slobode vladiku Budimljansko-nikšićkog Joanikija i grupu sveštenika iz Nikšića jer su na veliki praznik, Dan Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog Čudotvorca, služili liturgiju i tradicionalnu litiju ulicama Nikšića, koja se na ovaj veliki praznik već decenijama organizuje svake godine ulicama Nikšića.

Hapšenje vladike i sveštenika, te njihovo zadržavanje u pritvoru 72 sata, je sramno i nedopustivo. Jasno je da Milo Đukanović želi da ovakvim nepotrebnim drskim akcijama, provokacijama i pokazivanjem sile izazove reakciju naroda, neki incident kako bi Srpsku pravoslavnu crkvu diskreditovao i prikazao javnosti kao nekakav neprijateljski i antidržavni element.

Sinoć oko ponoći ispred Policijske stanice u Nikšiću okupilo se nekoliko stotina Srba i vjernika kako bi izrazili ogorčenje zbog saslušanja i hapšenje vladike, progona vjernika i Crkve koje traje već duže vremena, a vladika Joanikije, neposredno pred hapšenje, apelovao je na okupljene da se u miru raziđu kako ne bi došlo do incidenata.

Ovakva represija režima Mila Đukanovića, hapšenje vladike i sveštenika u Nikšiću, kojima je određen pritvor kao da su najveći kriminalci  dok pravi kriminalci i mafijaši slobodno šetaju ulicama crnogorskih gradova, je velika i drska provokacija koja bi mogla dovesti do haosa i imati nesagledive posledice ako se nasilje nastavi. Očekujem da vlasti Srbije i Republike Srpske reaguju, da zvanično Beograd donese odluku i povuče ambasadora iz Podgorice, prekine sve odnose i blokira granice, prekine promet sve dok crnogorski režim ne prestane sa nasiljem nad svojim narodom, progonom naroda i vjernika.

E da mogu da se ustanu Njegoš, Sveti Petar Cetinjski i ostale vladike i vladari iz dinastije Petrovića, pa da vide šta vlasti u Crnoj Gori rade svom narodu i sveštenicima, vjerujem da bi sa sjetom pričali o Turcima i okupaciji koja je bila sloboda i pravda u odnosu na današnje izrode i otpadnike koji vladaju Crnom Gorom.

 

Nebojša Vukanović