palpal

Sramni komentari, širenje mržnje i tenzija

Ne mogu sve da ispratim i pročitam, posebne ne komentare botova i čitalaca na svojoj stranici koja ima skoro 90 000 pratilaca. Ljudi su mi pisali i upozorili su me da ima mnogo sramnih i nedopustivih komentara, posebno ispod tekstova o Crkvi, litijama i dešavanjima u Crnoj Gori, kojima se širi mržnja, vjerska i nacionalna netrpeljivost, podižu tenzije i vrijeđa srpski narod, vladike, sveštenici i Crkva. Nažalost primijetio sam da pojedinci čak veličaju Hitlera, slave Oluju i progone Srba, Republiku Srpsku nazivaju genocidnog tvorevinom, priželjkuju sa Srbi nestanu sa traktorima sa ovih prostora, kao 1995. nakon izdaje iz Krajine.

Posebno su u nedopustivom i sramnom pisanju aktivne neke grupe Bošnjaka, moguće i botova sa muslimanskim imenima. Sve radim sam, od pisanja, snimanja, objava, fotografija, obrade, i nemam vremena da obraćam pažnju na sve komentare, ali uvrede, prijetnje i mržnja su nedopustivi, i ne samo da ću blokirati i obrisati svaki sraman komentar koji primijetim, uperen protiv bilo kog naroda, crkve, sveštenika ili vjerske organizacije, već ću slikati sve objave, objaviti imena ludaka koji žire mržnju i tenzije po društvenim mrežama, te njihove slike i komentare predati nadležnim institucijama, jer je širenje mržnje, prijetnje i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi kažnjivo.

Otimanje bilo čije imovine je nedopustivo, a posebno je sramno što vlast u Crnoj Gori pokušava oteti svetinje, manastire i crkve Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Kada bi neko na silu pokušao oteti neku džamiju ili katedralu, digao bi se na noge cijeli islamski i katolički svijet da štiti prava muslimana i katolika, pa je normalno da i mi u Republici Srpskoj štitimo osnovna ljudska i građanska prava braće u Crnoj Gori. Kome se ne dopada moja stranca i pisanje, slobodno može da prestane da me prati, da ga ja ne bi blokirao, jer neću dopustiti da na mojoj stranici bilo ko bilo koga vrijeđa, posebno ne na nacionalnoj osnovi, prijeti i širi mržnju. Imajući u vidu da se u poslednje vrijeme radi o stotinama komentara i velikom broju botova, moguće je da se radi o organizovanoj hajci iz nekih krugova koji žele da kontaminiraju javni prostor, ali svakako da ću reagovati odmah, čim primijetim nedopustivo ponašanje.

 

P.S. Pošto neki u komentarima tvrde kako tobože ne brišem poruke, koje jesu sramne i nedopustive, jer imam korist od reklama sa „gugla“ želim da pojasnim, zbog javnosti, da nemam nikakve zarade od pisanja, komentara i botova, osim kada neko gleda video priloge na „Youtube“ i čita tekstove sa oglasima na sajtu, a da komentare ne brišem jer na njih puno do sada nisam obraćao pažnju. Ne mogu sam sve da stignem, ne interesuje me mnogo šta se piše, posebno ne botovi, ali mržnja i uvrede su nedopustivi i reagovao sam kad sam primijetio uvredljive i sramne komentare na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

 

Nebojša Vukanović