palpal

Sramna izdaja i uvreda na Vidovdan – dr Milivojević i SNSD glasali da u Mostaru ostanu ulice zloglasnih ustaša

Vidovdan je veliki praznik, na koji su se dogodila brojna junaštva, čojska i herojska djela, ali nažalost i velike  nacionalne izdaje. Jedna od njih, velika bruka, sramota i izdaja, dogodila se juče, na Vidovdan, na sjednici Skupštine grada Mostara, na kojoj je otpadnik i izdajnik Velibor Milivojević, jedini odbornik iz „koalicije srpskih stranaka“  u gradskoj skupštini i predsjendik Gradskog odbora SNSD-a u Mostaru, glasao protiv inicijative da se napokon promijene sramne nazivi ulica Jure Francetića, Mile Budaka i drugih zloglasnih ustaša.

Umjesto da bude inicijator, i da je tražio da jedan od uslova podrške HDZ-u, a imao je ključni zlatni glas za izbor novog gradonačelnika Mostara, bude brisanje i preimenovanje ulica u centru grada koje nose imena ustaških zločinaca i fašista, te promjena maćehinskog odnosa i podrška malobrojnim Srbima povratnicima u dolini Neretve, odbornik i predsjednik SNSD-a Velibor Milivojević glasao je sa odbornicima HDZ-a i ostalih hrvatskih stranaka, ali i sa Salemom Marićem, predsjednika Gradskog odbora SDA, da se sa Dnevnog reda skine prijedlog o primjeni naziva ulica koji nose imena ustaša i fašista.

Velika je bruka i sramota za sve Mostarce, posebno one u zapadnom hrvatskom dijelu grada, što u 21-om vijeku veličaju fašiste i ustaše, poput zloglasnog Mile Budaka i Jure Francetića, komandatna Crne gelije, Lorkovića i Vokića, koja je izvršila masovne pokolje i zločine nad Srbima i civilima, a posebna je sramota što otpadnik i izdajnik Velibor Milivojević, predsjendik Gradskog odbora SNSD-a u Mostaru, na ovakav sraman način vrijeđa i ponižava srpske žrtve, i to na veliki praznik Vidovdan.

Očekujem hitnu reakciju Srba iz Mostara i doline Neretve, ali i čelnika SNSD-a o ovom sramnom ponašanju njihovog visokog funkcionera, koji bi trebao ODMAH podnijeti ostavku, uputiti javno izvinjenje naciji i povući se iz javnog života jer ovo je crvena linija koja se ne smije preći.

Nadam se da neće biti drzak da se ovog ljeta pojavi među potomcima žrtava ustaškog terora u Hercegovini, kada se bude služio pomen u Prebilovcima i drugim stratištima, te tražim da se o svemu izjasne Milorad Dodik i drugi čelnici SNSD-a.

Ipak imajući u vidu da su za predsjednika narodu poturili Željku Cvijanović, unuku ustaškog satnika Peja Marića, da potpredsjednica SNSD-a Nada Tešanović glasa na Hrvatskom saboru u Mostaru za ukidanje Republike Srpske i formiranje „trećeg hrvatskog entiteta“, ne treba se puno čuditi jer nas istorija uči da saradnja ustaša i komunista, čiji su dijelom nasljednici ideologije HDZ i SNSD, traje još od Kraljevine Jugoslavije i 30-ih godina prošlog vijeka.

Iako se stvari ne mogu porediti, na kraju se treba zapitati kakva bi bila reakcija javnosti u Hrvatskoj i Federacije, šta bi se dogodilo da neki bošnjački i hrvatski poslanik hipotetički glasa na sličan način, recimo da podrži javno nekog četničkog vojvodu ili srpskog komandanta iz poslednjeg rata?

Detaljnije o sramnom postupku i velikoj izdaji na Vidovdan odbornika SNSD-a Velibora Milivojevića u kratkom video prilogu..

 

Nebojša Vukanović