palpal

Sraman napad bahatih aktivista SNSD-a na književnika Milana Nikčevića

Samo par dana nakon brutalnog nasilja i otmice u Bileći, koje je uznemirilo cijelu Hercegovinu, grupa aktivista vladajućeg SNSD-a u petak veče napala je i maltretirala na ulici Milana Nikčevića, književnika i istoričara, ali i poznatog lokalnog disidenta i kritičara vlasti koji je bio nosilac Liste za pravdu i red u Gacku na proteklim lokalnim izborima.

Izvjesni Velibor Mavrak sa nekoliko ljudi, pristalica vladajuće stranke, u petak veče napao je Nikčevića prvo u kafani „Biblioteka“ u centru Gacka, kojim upravlja odbornik SNSD-a Branko Šojić, a potom su ga nasilnici, vjerovatno u alkoholisanom stanju, napali na dvije benzinske pumpe, ne dozvolivši Milanu da kupi cigarete. Nasilnici su gurali, pljuvali, ponižavali i prijetili Milanu Nikčeviću da će ga polomiti metalnim palicama u mraku, te ga na kraju presreli i pred samim ulaskom u zgradu u kojoj stanuje.

Ovakvo ponašanje i nasilje prema Milanu Nikčeviću, mladom istoričaru i književniku, je nedopustivo, a posebno je zabrinjavakuće što sve ima političku pozadinu i konotaciju, i što je Milan napadnut zbog kritike vlasti i sistema. Zabrinjava i to što ga je napao kandidat sa liste SNSD-a, tvrdeći da je Gacko sada „njihov“ grad i da mogu raditi šta hoće, biti osioni, bahati i nasilni..

Očekujem da se Srđan Milović i gatački SNSD reaguju i ograde od sramnog ponašanja njihovog partijskog kolege, da osude nasilje i kazne Mavraka, umjesto što su ga nagradili poslom u RiTE Gacko, gdje je u petak zaposlen bez konkursa. Takođe očekujem da policija i tužilaštvo odrade svoj dio posla i procesuiraju nasilnike, jer bi stvari u Hercegovini lako mogle izmaći kontroli i nastati haos ako se spirala nasilja, prijetnji i ucjena nastavi.

Pogledajte razgovor sa Milanom Nikčevićem, šta se tačno dogodilo u petak veče i šta je prijavljeno Policijskoj stanici u Gacku.