palpal

СНСД пред коначним обрачуном Додика и Жељке

Сукоби супростављених струја унутар владајућег СНСД-а полако ескалирају, а врхунац обрачуна Додика и дисидената могао би се догодити на предстојећој сједници Главног одбора СНСД-а, која је заказана и на којој треба да се бирају потпредсједници и генерални секретар. Познато је да ће потпредсјеници бити Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Небојша Радмановић и Никола Шпирић, а копља се ломе око Игора Радојчића, Влада Ђајића, Сташе Кошарца и Луке Петровића.

 

Прави  рат унутар СНСД води се за функцију генералног секретара између Луке Петровића и предсједник ГО СНСД у Приједору Саше Бурсаћа, а из сјенке потајно вреба и извршни директор у Електропривреди РС Дарко Милуновић. Жељка Цвијановић има свог кандидата за ген-сека, али га не открива и нада се да ће она успјети  да га прогура како Додик више не би имао потпуну контролу над Партијом.

Сукоб између Додика и Жељке Цвијановић је све већег интезитета и пријети да ескалира у прави рат који би довео до подјеле СНСД-а.   Додик је успио да потпуно изолује Жељку, што је изазвао њено незадовољство, а лично је рекао појединим министрима да немају никакву обавезу према Жељки већ само да слушају његове инструкције.  Радовану Вишковићу даје лажну снагу, што је радио и Александру Џомбићу уочи смјене, па се чини како се „премијеру“ полако навлачи свилен гајтан на врат, јер су многи у самом СНСД-у незадовољни радом најгоре Владе до сада. Свима је јасно да се Вишковић није снашао, да нема снагу и ауторитет, а питање је хоће ли Додик успјети да изврши рокаду и сједне у фотељу премијера, оставивши Кошарца у Сарајеву да га мијења. Проблем је што Жељка треба да га предложи и да му мандат за састављање нове Владе, али су односи толико захладили да предсједница Српске не жели за то ни да чује!?

Додику одговара нејаки Радован и изолована Жељка, како би његов Кабинет имао сву моћ, и из кога би се издавале наредбе и директиве подређеним партијским улизицама. Република Српска се полако претвара у монархију и ДОО  којим управља једна- прва фамилија, и то син, кћерка, сестрић, зет и разни кумови лажног Оца нације. Умјесто да их сачува од јавности, Додик све више излаже своју породицу у медијима, и тако изазива све већи анимозитет код грађана, али и у самом СНСД-у!

Ту су и новопечени тајкуни блиски првој фамилији, којима одговара анархија и овакво стање искључиво због личног интереса. Прва фамилија бира подобне кадрове који ништа не смију и не знају, осим да слушају,  а такво стање изазвало је велико незадовољство у Партији, а многи страхују од губитка позиција и дебакла на следећим изборима.

Да би Додик спровео свој паклени план уклањања непослушних у Партији, спрема се велики обрачун и жесток напад на Жељку и њој блиске кадрове,  Лукача, Тегелтију и Богданића. Све треба да почне медијским линчом непослушних преко контролисаних медија и новинара, а Додик жели да Жељку, Тегелтију и Лукача да оцрни и окриви за све неуспјехе, пребаци одговорност и оптужи их да су у најодговорнији за корупцију, криминал и хаос. Тако жели да баци кост између њих и ослаби Жељку Цвијановић како би одустала  Тегелтије и инсистрирања да се он врати у Владу, те приједлога да Лукач буде нови премијер и преузме од Вишковића вођење Владе.

Дамаклов мач је и изнад главе Луке Петровића, којег Додик хоће на Главном одбори да означи као највећег кривца за лоше стање у Електропривреди Српске,  иако управо Додик директно контролише сва зависна предузећа и токове новца преко оданих људи које редовно долазе по инструкције  у његов Кабинет.

Додик жели да притисне Луку Петровића да препусти фотељу генералног секретара Партије Саши Бурсаћу, а да га заузврат остави у фотељи директора Електропривреде, док би требињски Лаки Лучијано радије остао ген-сек него директор. Мала бара а превише крокодила. СНСД је све опљачкао па се јавља незадовољство због мањка новца и пријена, које би могло ескалирати великим сукобом фракција и подјелом. Резултат сукоба између кланова, милионера и фракција је и небитан јер је Република Српска уништена и претворена у спржену земљу из које бјеже сви млади и способни јер не желе да живе у окупираној и заробљеној држави!

 

Небојша Вукановић