palpal

SNSD pred konačnim obračunom Dodika i Željke

Sukobi suprostavljenih struja unutar vladajućeg SNSD-a polako eskaliraju, a vrhunac obračuna Dodika i disidenata mogao bi se dogoditi na predstojećoj sjednici Glavnog odbora SNSD-a, koja je zakazana i na kojoj treba da se biraju potpredsjednici i generalni sekretar. Poznato je da će potpredsjenici biti Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, a koplja se lome oko Igora Radojčića, Vlada Đajića, Staše Košarca i Luke Petrovića.

 

Pravi  rat unutar SNSD vodi se za funkciju generalnog sekretara između Luke Petrovića i predsjednik GO SNSD u Prijedoru Saše Bursaća, a iz sjenke potajno vreba i izvršni direktor u Elektroprivredi RS Darko Milunović. Željka Cvijanović ima svog kandidata za gen-seka, ali ga ne otkriva i nada se da će ona uspjeti  da ga progura kako Dodik više ne bi imao potpunu kontrolu nad Partijom.

Sukob između Dodika i Željke Cvijanović je sve većeg inteziteta i prijeti da eskalira u pravi rat koji bi doveo do podjele SNSD-a.   Dodik je uspio da potpuno izoluje Željku, što je izazvao njeno nezadovoljstvo, a lično je rekao pojedinim ministrima da nemaju nikakvu obavezu prema Željki već samo da slušaju njegove instrukcije.  Radovanu Viškoviću daje lažnu snagu, što je radio i Aleksandru Džombiću uoči smjene, pa se čini kako se „premijeru“ polako navlači svilen gajtan na vrat, jer su mnogi u samom SNSD-u nezadovoljni radom najgore Vlade do sada. Svima je jasno da se Višković nije snašao, da nema snagu i autoritet, a pitanje je hoće li Dodik uspjeti da izvrši rokadu i sjedne u fotelju premijera, ostavivši Košarca u Sarajevu da ga mijenja. Problem je što Željka treba da ga predloži i da mu mandat za sastavljanje nove Vlade, ali su odnosi toliko zahladili da predsjednica Srpske ne želi za to ni da čuje!?

Dodiku odgovara nejaki Radovan i izolovana Željka, kako bi njegov Kabinet imao svu moć, i iz koga bi se izdavale naredbe i direktive podređenim partijskim ulizicama. Republika Srpska se polako pretvara u monarhiju i DOO  kojim upravlja jedna- prva familija, i to sin, kćerka, sestrić, zet i razni kumovi lažnog Oca nacije. Umjesto da ih sačuva od javnosti, Dodik sve više izlaže svoju porodicu u medijima, i tako izaziva sve veći animozitet kod građana, ali i u samom SNSD-u!

Tu su i novopečeni tajkuni bliski prvoj familiji, kojima odgovara anarhija i ovakvo stanje isključivo zbog ličnog interesa. Prva familija bira podobne kadrove koji ništa ne smiju i ne znaju, osim da slušaju,  a takvo stanje izazvalo je veliko nezadovoljstvo u Partiji, a mnogi strahuju od gubitka pozicija i debakla na sledećim izborima.

Da bi Dodik sproveo svoj pakleni plan uklanjanja neposlušnih u Partiji, sprema se veliki obračun i žestok napad na Željku i njoj bliske kadrove,  Lukača, Tegeltiju i Bogdanića. Sve treba da počne medijskim linčom neposlušnih preko kontrolisanih medija i novinara, a Dodik želi da Željku, Tegeltiju i Lukača da ocrni i okrivi za sve neuspjehe, prebaci odgovornost i optuži ih da su u najodgovorniji za korupciju, kriminal i haos. Tako želi da baci kost između njih i oslabi Željku Cvijanović kako bi odustala  Tegeltije i insistriranja da se on vrati u Vladu, te prijedloga da Lukač bude novi premijer i preuzme od Viškovića vođenje Vlade.

Damaklov mač je i iznad glave Luke Petrovića, kojeg Dodik hoće na Glavnom odbori da označi kao najvećeg krivca za loše stanje u Elektroprivredi Srpske,  iako upravo Dodik direktno kontroliše sva zavisna preduzeća i tokove novca preko odanih ljudi koje redovno dolaze po instrukcije  u njegov Kabinet.

Dodik želi da pritisne Luku Petrovića da prepusti fotelju generalnog sekretara Partije Saši Bursaću, a da ga zauzvrat ostavi u fotelji direktora Elektroprivrede, dok bi trebinjski Laki Lučijano radije ostao gen-sek nego direktor. Mala bara a previše krokodila. SNSD je sve opljačkao pa se javlja nezadovoljstvo zbog manjka novca i prijena, koje bi moglo eskalirati velikim sukobom frakcija i podjelom. Rezultat sukoba između klanova, milionera i frakcija je i nebitan jer je Republika Srpska uništena i pretvorena u sprženu zemlju iz koje bježe svi mladi i sposobni jer ne žele da žive u okupiranoj i zarobljenoj državi!

 

Nebojša Vukanović