palpal

Smjena Čubrilovića jedini častan izlaz

Kao posljednja kukavica, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović odlučio je da se privremeno povuče na neodređeno vrijeme sa funkcije, čekajući da se smiri bura, prođu posebne sjednice i glasanja, a onda se vrati kad se bura smiri. Motiv povlačenja je svima jasan, a sramno je što je ovlaštenja predsjednika prenio na najmlađeg i najneiskusnijeg potpredsjednika Denisa Šulića, jer je jasno da on nema autoritet da rukovodi Skupštinom.

Ne želim brojati ničija krvna zrnca, ali je čudno kako SNSD na čelo najvažnije institucije u Republici Srpskoj postavlja Bošnjaka, a deklarativno se predstavljaju kao velike srbende i protivnici dominacije Bošnjaka i „mrske“ Federacije BiH!

Postoji častan izlaz iz ove situacije, a to je da Čubrilović i skupštinska većina prihvate moj prijedlog i sutra izglasamo smjenu Nedeljka Čubrilovića, koji se svakako povlači sa funkcije. Bolje je da ga smijenimo na moju inicijativu, koju sam pokrenuo zbog lošeg rukovođenja i rušenja ugleda Narodne skupštine Srpske, nego da se u posljednjoj godini mandata na par mjeseci povlači sa funkcije.

Čubrilović je primjer zarobljenog čovjeka koji je u makazama. Upetljan je u kriminal i korupciju i ne smije da kaže NE Dodiku, ne želi da izgubi unosne poslove, posebno na auto-putu Banjaluka – Prijedor koji treba da počnu i gdje će se angažovati njemu bliska firma „Trio kop“ ali ne smije da rizikuje ni sankcije stranaca jer su se preigrali u nestašnim igrama, blokade imovine u inostranstvu.

Sutra će sigurno biti zanimljiva rasprava odmah na početku redovne sjednice, i nadam se da će Čubrilović dobro do sutra razmisliti, prihvatiti moj prijedlog i časno se povući, većina podržati i glasati za smjenu, umjesto da se nastavi narušavanje ugleda najvažnije institucije u Republici Srpskoj jeftinim političkim igricama.

 

Nebojša Vukanović