palpal

Смјена Чубриловића једини частан излаз

Као посљедња кукавица, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић одлучио је да се привремено повуче на неодређено вријеме са функције, чекајући да се смири бура, прођу посебне сједнице и гласања, а онда се врати кад се бура смири. Мотив повлачења је свима јасан, а срамно је што је овлаштења предсједника пренио на најмлађег и најнеискуснијег потпредсједника Дениса Шулића, јер је јасно да он нема ауторитет да руководи Скупштином.

Не желим бројати ничија крвна зрнца, али је чудно како СНСД на чело најважније институције у Републици Српској поставља Бошњака, а декларативно се представљају као велике србенде и противници доминације Бошњака и „мрске“ Федерације БиХ!

Постоји частан излаз из ове ситуације, а то је да Чубриловић и скупштинска већина прихвате мој приједлог и сутра изгласамо смјену Недељка Чубриловића, који се свакако повлачи са функције. Боље је да га смијенимо на моју иницијативу, коју сам покренуо због лошег руковођења и рушења угледа Народне скупштине Српске, него да се у посљедњој години мандата на пар мјесеци повлачи са функције.

Чубриловић је примјер заробљеног човјека који је у маказама. Упетљан је у криминал и корупцију и не смије да каже НЕ Додику, не жели да изгуби уносне послове, посебно на ауто-путу Бањалука – Приједор који треба да почну и гдје ће се ангажовати њему блиска фирма „Трио коп“ али не смије да ризикује ни санкције странаца јер су се преиграли у несташним играма, блокаде имовине у иностранству.

Сутра ће сигурно бити занимљива расправа одмах на почетку редовне сједнице, и надам се да ће Чубриловић добро до сутра размислити, прихватити мој приједлог и часно се повући, већина подржати и гласати за смјену, умјесто да се настави нарушавање угледа најважније институције у Републици Српској јефтиним политичким игрицама.

 

Небојша Вукановић