palpal

Smijenjena tužiteljka Vedrana Mijović i oduzeti joj svi predmeti korupcije

Da se može stati nogom za vrat korumpiranim kadijama, da pritisak javnosti i ukazivanje na zloupotrebe, kriminal i korupciju mogu dati rezultat potvrđuje i današnja smjena Vedrana Mijović, šefice Odsjeka za borbu protiv korupcije Tužilaštva BiH. Nakon što sam prije nekoliko dana objavio kolumnu kako je zvanično državna, a nezvanično partijska tužiteljica Vedrana Mijović, teško zloupotrijebila tužilačku funkciju i donijela Naredbu o nesprovođenju istrage u predmetu protiv Mira Džakule, direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i njegovog pomoćnika za poslovne usluge, Elvira Muminovića, ista je, po mojim saznanjima, danas smijenjena sa mjesta šefa Odsjeka za korupciju u Tužilaštvu BiH.


Iako je istraga u navedenom predmetu iz 2018. godine uveliko vođena, te je rezultirala podnošenjem Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu od strane ovlaštenih službenih lica Agencije za istrage i zaštitu, u kojem je utvrđena i dokazana milionska šteta po Budžet BiH, postupajuća tužiteljica Mijović je na volšeban način donijela odluku o nesprovođenju istrage, uprkos brojnim prikupljenim dokazima i trogodišnjoj istrazi.


Kako pritisak javnosti ipak donosi rezultate, nakon što sam objavio dokaze i dijelove Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu koji su ogolili beskrupulozno ignorisanje činjenica i dokaza, neko je u Tužilaštvu BiH bio dovoljno mudar da stavi prst na čelo i shvati da nećemo odustati i da im ovaj put neće proći!


Ne samo da je Vedrana Mijović smijenjena sa mjesta šefa Odsjeka za korupciju, već su joj, po mojim saznanjima, oduzeti i svi predmeti korupcije na kojima je radila! Ona ipak ostaje na poziciji državnog tužioca, gdje je imenovana od strane Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, ali najavljujem da ćemo insistirati na utvrđivanju njene odgovornosti podnošenjem prijave Kancelariji disciplinskog tužioca.
Pored navedenih propusta, javili su mi se i drugi prijavitelji korupcije koji su spremni posvjedočiti o njenim, ali i zloupotrebama drugih tužilaca i nosilaca pravosudnih funkcija.

Skandalozne su informacije koje upućuju da je tužiteljica Mijović i vlastitog oca, bivšeg poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH, Slavka Jovičića, uključivala u posredovanje i trgovinu uticajem u vezi sa predmetima u kojima je postupala, a o čemu ću uskoro informisati javnost.


Na kraju, ne znam da li je navedeni slučaj jedini razlog smjene nečasne tužiteljice Mijović, ali svakako je bio crveni alarm da se nedostatak odgovornosti i bahatost nosilaca pravosudnih funkcija i ljubimaca političkih elita u ovoj zemlji više neće moći ni sakriti, ni “popeglati”.

Otišla je Čovićeva i Miletova omiljena tužiteljka Gordana Tadić, sad je otišao kadar UDBE i Partije Vedrana Mijović da se malo odmori, pa da vidimo hoće li sada početi skidati prašina sa spisa i prijava visoke korupcije!

Neka bude borba neprestana!