palpal

Smanjenje plata od 400 do 900 maraka i nove mjere u Elektroprivredi RS

Glasali ste – gledajte!  I dalje traje muk u Elektroprivredi Republike Srpske i niko ne želi da komentariše izjavu Aleksandra Vučića da će Srbija uskoro kupiti jednu elektroprivredu u regionu, a svima je jasno da misli upravo na Elektroprivredu Republike Srpske. I dok ćute o suštinskim pitanjima i problemima, Luka i čelnici EPRS pokušavaju da teret krize prebace na radnike drastičnim smanjenjem plata i primanja zaposlenih, u prosjeku od 400 do 900 maraka mjesečno, što će za mnoge, posebno one opterećene kreditima, biti žestok udarac. Tako radnici, koji godinama glasaju za režim, na kraju ispadaju kolateralna šteta i oni će da plate ceh višegodišnje pljačke i razaranja sistema.

Štab za praćenje epidemiološke situacije na nivou Mješovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske usvojio je 30.3.2020. godine „Vanredne mjere i smjernice za ublažavanje posledica na nivou EPRS prouzrokovanih pojavom pandemije korona virusa“ kojim se u 29 tačaka predlažu nove mjere za zaposlene radnike, prije svega umanjenje plata, 5 do 10% koje radnici treba „dobrovoljno“ da se odreknu u korist Fonda solidarnosti Republike Srpske, te ukidanje toplog obroka, stimulacija, jubilarnih nagrada i regresa.

Elektroprivreda RS uvodi tromjesečni moratorijum na plaćanje poreza, bankarskih kredita, glavnice i kamata, a proizvodna preduzeća „solidarno“ treba da prihvate rad nižim snagom i kapacitetima zbog smanjene potražnje za električnom energijom na tržištu, što će sasvim izvjesno drastično smanjiti prihode. Da li Luka razmišlja ko će puniti budžet ako Elektroprivreda, kao najveći sistem, uvodi moratorijum na plaćanje poreza? Do daljnjeg se zabranjuje  javna nabavka vozila, kancelarijske opreme, namještaja, reklama, propagande, HTZ opreme, renoviranje, rekonstrukcije i modernizacija prostorija, upravo onih poslova na koje godinama ukazujem da su nepotrebni, suvišni i služe za izvlačenje novaca iz sistema.

Pročitajte dokument na 4 strane sa svim detaljima mjera u Elektroprivredi RS koji je potpisao Luka Petrović.