palpal

Служен помен жртвама усташког терора у Поповом пољу

Јутрос је у Величанима и над јамом Голубњача – Ржани До, служен помен за више од 230 Срба из Поповог поља и Бобана, жртава усташког терора које су на превару похватале, потом мучиле и у јаму бациле комшије, усташе из Дубљана, Равног, Завале, Стоца… Већина жртава ухваћена је у пољу, док су обрађивали своје њиве, потом заточена у школи у Величанима и након мучења бачена у јаму Голубњача- Ржани До.

Уочи Отаџбинског рата, у љето 1990. године, кости невино пострадалих су извађене из јаме и сахрањене у храм,  Спомен-костурницу у селу Величани. За почињене злочине скоро нико није одговарао, многе усташе су слово У замијениле петокраком и прерушили се у комунисте, који су чак бранили да се подигне плоча недужним жртвама, инсистирајући да се напише да су жртве фашистичког а не усташког терора.

Нажалост последњих година у више наврата оштећене су плоче подигнуте на мјесту мучења невино пострадалих, у Величанима и Котезима, те су писани усташки графити. Потомци пострадалих јутрос су се окупили на помену који је служен у Величанима и на јами Ржани До, након чега је, по обичају, у част мученика послужена трпеза љубави.

Погледајте кратак видео прилог..

 

Небојша Вукановић