palpal

Služen pomen žrtvama ustaškog terora u Popovom polju

Jutros je u Veličanima i nad jamom Golubnjača – Ržani Do, služen pomen za više od 230 Srba iz Popovog polja i Bobana, žrtava ustaškog terora koje su na prevaru pohvatale, potom mučile i u jamu bacile komšije, ustaše iz Dubljana, Ravnog, Zavale, Stoca… Većina žrtava uhvaćena je u polju, dok su obrađivali svoje njive, potom zatočena u školi u Veličanima i nakon mučenja bačena u jamu Golubnjača- Ržani Do.

Uoči Otadžbinskog rata, u ljeto 1990. godine, kosti nevino postradalih su izvađene iz jame i sahranjene u hram,  Spomen-kosturnicu u selu Veličani. Za počinjene zločine skoro niko nije odgovarao, mnoge ustaše su slovo U zamijenile petokrakom i prerušili se u komuniste, koji su čak branili da se podigne ploča nedužnim žrtvama, insistirajući da se napiše da su žrtve fašističkog a ne ustaškog terora.

Nažalost poslednjih godina u više navrata oštećene su ploče podignute na mjestu mučenja nevino postradalih, u Veličanima i Kotezima, te su pisani ustaški grafiti. Potomci postradalih jutros su se okupili na pomenu koji je služen u Veličanima i na jami Ržani Do, nakon čega je, po običaju, u čast mučenika poslužena trpeza ljubavi.

Pogledajte kratak video prilog..

 

Nebojša Vukanović