palpal

Služen pomen za 69 srpskih žrtava u Skelanima

U Skelanima je danas služen pomen za 69 žrtava zločina nad srpskim civilima, nejači i vojnicima koje su na današnjih dan, 16-og januara 1993. godine  počinili pripadnici Armije BiH pod komandom Nasera Orića. Napad na Skelane počeo je u zoru, a najviše civila stradalo je na mostu koji iz centra Skelana vodi preko Drine u Srbiju, a napadnuta je i Bajina Bašta u Srbiji, koja je od Skelana udaljena svega nekoliko stotina metara.

Najmlađa žrtva Aleksandar Dimitrijević imao je 4 godine, njegov brat Radisav svega 11, a najstarija ubijena starica imala je 80 godina. Cvetko Ristić izgubio je cijelu porodicu a samo pukom srećom preživio je pokolj u kome su ubijeni i živi spanjeni njegov otac, majka, sestra i brat.

Nažalost niko nikada nije odgovarao za ubijanje 69 Srba i civila u Skelanima, kao ni u Kravici, Zalazju, Ježestici, Bratuncu, Kamenici i drugim stratištima, i Skelani su samo jedan u nizu nekažnjenih zločina.

Pokoj duši svim žrtvama, a zanimljivo da su na pomen došli i bivši pripadnici Armije BiH i HVO-a kako bi odali počast ubijenim srpskim civilima.

Uskoro objavnjujem dva video priloga i razgovor sa bivšim borcima Armije BiH i HVO-a, Hrvatima i Bošnjacima, koji otvoreno i hrabro govore o dešavanjima u poslednjem ratu i osuđuju zločine koje su počinili njihovi saborci te traže pravdu za srpske žrtve.

 

Nebojša Vukanović