palpal

Skrivene igre iza kulisa – Vlada Srpske finansira medije koji promovišu američkog ambasadora i politiku?

Da stvari u Bosni i Hercegovini i regionu nisu baš onakve kakvim se žele predstaviti narodu, da se mnoge suštinske stvari, tajne igre i dilovi skrivaju iza kulisa, govori i zanimljiva činjenica da je intervju sa američkim ambasadorom u BiH, u kome se oštei kritikuje Dodik i vlast, objavljen u mediju čiji rad finansira upravo Vlada Republike Srpske.

Naime portal Banjaluka.net objavio je prije nekoliko dana intervju sa Majklom Marfijem, koji je uradila novinarka Nevena Stanojević, a koji su prenijeli brojni mediji u regionu, u kome je američki ambasador u BiH oštro kritikovao Dodika i istakao da se tobože ne slaže sa njegovom politikom. Osnivač i vlasnik portala Banjaluka.net je kompanija „Info five D.O.O“ a glavna i odgovorna uredica je Brankica Tejić Jerinić, supruga Dragana Džerija Jerinića.

Vlasnik kompanije „Info five D.O.O“ je Dragan Džeri Jerinić i članovi njegove proodice, a njegova supruga je glavna urednica portala koji je objavio intervju sa Majklom Marfijem. Poznato je da američki ambasador neće baš svakom da daje intervju, a izgleda da tajne veze još od pokojnog Kopanje i Nezavisnih novina, čiji je urednik ranije bio Jerinić a koji su promovisali i Dodika i Amerikance i zapad, nikada nisu prekinute.

Kompanija „Info five D.O.O“ dobila je krajem septembra ove godine 210 000 maraka (189 000 bez PDV-a) od Vlade Republike Srpske za usluge medijske promocije i kreiranje kampanje preko internet platformi, a samo par dana nakon sklapanja Ugovora o promociji urađen je i objavljen intervju sa američkim ambasadorom.

Znajući kako režim sve strogo kontroliše, postavlja se logično pitanje zbog čega se izdvajaju ogromna fodnansijska sredstava, preko 200 000 maraka, za finansiranje lokalnih medija koji nemaju prevelik uticaj i čitanost, i kako to da upravo ti mediji rade intervjue u kojima se napada Vlada Republike Srpske.

Kako to da Vladi i režimu odgovara intervju i napadi američkog ambasadora, pa ih finansira, promoviše i podstiče napade, i da li je cilj da se prikrije stvarna uloga Dodika, koji jedmo priča a drugo radi.

Kako to Vlada Srpske tajno daje koncesije na rudnike litijuma na Majevici Amrikancima, preko švajcarske of-šor kompanije koja treba da prikrije tragove, i zašto „veliki antiglobalista“ i Srbenda nije sada bio u Kini na samitu BRIKS-a, kome je prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vulić? Nadam se da će čitaoci bar malo razmisliti o detaljima ovog istraživanja i čudnih poslova, šta je pozadina i kako je došlo do nelegičnosti.

Puno je pitanja koja traže odgovore javnosti, a očekujem da Dragan Džeri Jerinić i Radovan Višković objasne pozadinu medijskih sponzorstaba i tajne igre iza kulisa, zašto se baca ogroman narodni novac na medije koji promovišu američkog ambasadora i politiku, šta se sve skriva od građana i kakvi su tajni dogovori postignuti, na štetu Republike Srpske koja se praznik i privatizuje, pretvara u koloniju, prćiju domaćih tajkuna, korumpiranij političara i multinacionalnih kompanija?

 

Nebojša Vukanović