palpal

Sjeti li se Luka tetke, Gvida i Slavkove kinematografije?

Uprkos činjenici da se, nažalost, ne biraju sredstva i da u političkim sukobima ljestvice padaju sve niže, ipak bi u politici morala da postoje bar neka pravila i kodeksi koji će se poštovati. Jedno od najvažnijih da se ne dira privatni život i porodica, al naravno da to podrazumijeva da se ne govori o članovima neke porodice moćnika na vlasti ako je uvučena u korupciju i ako ima privilegije, poslove i tendere od države.

Uoči lokalnih izbora 2016. godine tadašnji gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević pokušao je da glumi Živka Nikolića, okušao se u ulozi scenariste i režisera, pa je iz sjene režirao film iz serijala Nijesmo mi od juče, o pokojnoj tetki Luke Petrovića i njenoj penziji.

U filmu je pokojna Lukina tetka, Bog da joj dušu prosti, prikazana kao alkoholičarka koja je preminula od trovanja alkoholom, te da su Luka i njegova porodica duže vremena prikrivali njemu smrt od institucija kako bi primali njenu penziju.

Iako se u Trebinju dugo vremena šaputalo da je film baziran djelimično na istinitom događaju, jer je navodno Lukina porodica primala dugo vremena penziju nakon tetkine smrti ali naravno da pokojnica, laka joj zemlja, nije pila alkohol kako je Slavko iskarikirao, te da su zbog zloupotreba penzije neki članovi bili pozvani na odgovornost, osudio sam tada snimanje filma, rekao da je to kontraproduktivno jer će od toga Luka imati korist, što se pokazalo tačnim jer je pobijedio na izborima i postao gradonačelnik.

U ovim trenucima Lukin novi pobratim i saveznik Slavko Vučurević gostuje na njegovoj Herceg televiziji, naravno po nalogu gen-seka i novog šefa koga je pljuvao dok ga nije pobijedio a onda mu se priklonio i potčinio kao posljednja kukavica, počeo lizati so iz Lukine ruke za sitne ustupke i sinekure, i nema sumnje da će iznijeti neki novi prljav veš i optužbe na račun onih koji su mu pomogli da postane odbornik, poslanik, gradonačelnik, savjetnik, ambasador…

Pitam se samo kakav obraz, želudac i savjest ima Luka Petrović kad pravi pakt sa onim koji mu je prevrtao kosti u zemlji najbližih srodnika i sjeti li se ponekad pokojne tetke i Slavkove kinematografije kada sa njim dogovara prljave poslove?

Šta reći na kraju nego PI. Baš se teško odlučiti ko mi se od njih dvojice više gadi i koga više prezirem? Drago mi je da se pokazalo istinitim sve što sam godinama govorio i upozoravao, da je Slavko u tajnom paktu s Lukom, ali i da će narod i Trebinjci napokon da shvate sa kim imaju posla, pa obojicu i ostale retrogradne strukture poslati na smetljište istorije, gdje im je odavno mjesto.

 

Nebojša Vukanović