palpal

Sjećanje na mučenika Radu Rogića i nekažnjene zločine Petog korpusa

Na današanji dan, 16.9.1995. godine, nakon maltretiranja i mučenja pred kamerama, mudžahedini iz arapskih zemalja, pripadnici Petog korpusa Armije BiH, pod komandom Atifa Dudakovića, zaklali su u okolini Sanskog mosta mučenika Radu Rogića, zastavnika Vojske Republike Srpske. Iako je masakriranje i zločin izvršen pred kamerama i velikom broju vojnika iz Bužima, za ovaj, i druge zločine niko nikada nije odgovarao.

Prije više od 5 godina uhapšen je i potvrđena je optužnica protiv Atifa Dudakovića, komandanta Petog korpusa Armije BiH, ali od tada nije održano nijedno ročište, i pravosuđe pod kontrolom politike i Mafije ne radi ništa na procesuiranju teških ratnih zločina. Podsjećam da postoji snimak kako Atif Dudaković naređuje „strijeljat na licu mjesta“ svojim vojnicima, a odnosi se na ratne zatobljenike koji su pobijeni, a neki se još uvijek vode kao nestali.

Na internetu takođe postoji snimak na kome Hamdija Delalić, komandant 503 brigade Petog korpusa Armije BiH, naređuje vojnicma da pale i kolju noževima sve pred sobom, prije svega vojnike Autonomne pokrajine Zapadna Bosna Fikreta Avdića, ali ni 18 godina od objavljivanja snimaka proces nije započet niti je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu a sudovi donijeli presudu.

Selektovna pravda, nekažnjavanje ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca i zločina ne doprinose pomirenju i normalnom životu. Pokoj duši mučeniku Radi Rogiću, kao i svim drugim nedužnim žrtvama poslednjeg Otadžbinskog rata, nadajući se da je pravda ipak spora ali dostižna i da će Atifa Dudakovića, ali i druge ratne zločince na svim stranama, stići pravda.

Učozoravam da je snimak zločina i klanja Rada Rogića pred kamerama od strane mudžahedina i pripadnika Bužimske brigade zastrašujući i veoma uznemirujući…

 

Nebojša Vukanović