palpal

Сјећање на мученика Раду Рогића и некажњене злочине Петог корпуса

На данашањи дан, 16.9.1995. године, након малтретирања и мучења пред камерама, муџахедини из арапских земаља, припадници Петог корпуса Армије БиХ, под командом Атифа Дудаковића, заклали су у околини Санског моста мученика Раду Рогића, заставника Војске Републике Српске. Иако је масакрирање и злочин извршен пред камерама и великом броју војника из Бужима, за овај, и друге злочине нико никада није одговарао.

Прије више од 5 година ухапшен је и потврђена је оптужница против Атифа Дудаковића, команданта Петог корпуса Армије БиХ, али од тада није одржано ниједно рочиште, и правосуђе под контролом политике и Мафије не ради ништа на процесуирању тешких ратних злочина. Подсјећам да постоји снимак како Атиф Дудаковић наређује „стријељат на лицу мјеста“ својим војницима, а односи се на ратне затобљенике који су побијени, а неки се још увијек воде као нестали.

На интернету такође постоји снимак на коме Хамдија Делалић, командант 503 бригаде Петог корпуса Армије БиХ, наређује војницма да пале и кољу ножевима све пред собом, прије свега војнике Аутономне покрајине Западна Босна Фикрета Авдића, али ни 18 година од објављивања снимака процес није започет нити је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу а судови донијели пресуду.

Селектовна правда, некажњавање ратних злочина и величање ратних злочинаца и злочина не доприносе помирењу и нормалном животу. Покој души мученику Ради Рогићу, као и свим другим недужним жртвама последњег Отаџбинског рата, надајући се да је правда ипак спора али достижна и да ће Атифа Дудаковића, али и друге ратне злочинце на свим странама, стићи правда.

Учозоравам да је снимак злочина и клања Рада Рогића пред камерама од стране муџахедина и припадника Бужимске бригаде застрашујући и веома узнемирујући…

 

Небојша Вукановић