palpal

Sjećanje na 300 solunskih dobrovoljaca iz Kozarske Dubice

Tokom posjete Kozarskoj Dubici posjetio sam Saborni hram Svetog Petra i Pavla u centru grada, koji je prvo podignut 1895. godine. Tokom genocida i pogroma koje su nad srpskim narodom izvršile ustaše u ljeto 1941. godine, do temelja je srušen i Saborni hram. Poslije 30 godine, 1971. godine Saborni hram Svetog Petra i Pavla je obnovljen na temeljima stare crkve.

Tokom Drugog svjetskog rata u Kozarskoj Dubici od ustaške ruke postradalo je 57% ukupnog stanovništva, što predstavlja procentualno najveće stradanje nekog grada i naroda u Drugom svjetskom ratu, poslije jednog mjesta u Rusiji.

Da nisu ustaše slučajno odlučile da unište srpski narod u Kozarskoj Dubici i ovom kraju govori i podatak da je u Prvom svjetskom ratu ovo malo mjesto dalo čak 300 dobrovoljaca koji su otišli u Solun da se bore u slavnoj Srpskoj vojsci pod komandom kralja Petra i regenta Aleksandra Karađorđevića. Svih 300 imena solunskih dobrovoljaca iz Dubice popisano je na ploči u Spomen kapeli koja je sagrađena 2018. godine u čast 100 godina od probijanja Solunskog fronta i oslobođenja.

Opširnije u video-prilogu, pogledajte kako izgleda Spomen kapela solunskim dobrovoljcima i Saborni hram Svetog Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

 

 

Nebojša Vukanović