palpal

Sjajan odziv građana i peticija u Trebinju

Za manje od dva sata 250 Trebinjaca potpisalo je Peticiju na Trgu slobode u Trebinju, koju su pokrenuli odbornici opozicionih stranaka u Trebinju, zahtjevajući od odgovornih da poštuju zakone i pravila, da zdravstvene ustanove, prije svega Opšta bolnica i Dom zdravlja u Trebinju striktno poštuju zakone i koriste medicinski kiseonik, koji je lijek, umjesto industrijskog-tehničkog koji ugrožava zdravlje pacijenata.

U Opštoj bolnici u Trebinju uporno ignorišu upozorenja inspekcije i nadležnih institucija, Dopis glavnog zdravstvenog inspektora Agencije za lijekove BiH dr Fazlagić, koja je upozorila na opasnost nezakonitog korištenja tehničkog umjesto medicinskog kiseonika, koji je lijek.

Peticija ima za cilj da se izvrši pritisak javnosti na nadležne i institucije da se prestanu igrati sa zdravljem građana i pacijenata, da napokon Opšta bolnica u Trebinju nabavi i počne da koristi medicinski kiseonik kao lijek za liječenje pacijenata. Sa istim ciljem protiv menadžmenta Opšte bolnice u Trebinju podnesena je Krivična prijava Okružnom tužilaštvu u Trebinju, tražena hitna istraga i postupanje ali nažalost ni poslije 20 dana ništa se nije dogodilo, nije smijenjen i procesuiran direktor Lambeta.

Za Posebnu sjednicu Skupštine grada Trebinja, po Statutu Skupštine grada, neophodna je peticija i 5% potpisa građana upisanih u birački spisak, pa nakon što je Slavko Vučurević napustio PDP i opoziciju može se očekivati da odbornici ipak budu na Skupštini grada Trebinja.

Niko nema prava da se poigrava sa zdravljem pacijenata, i ovo nije političko već ljudsko i etičko pitanje, i pritisak neće prestati sve dok se svi odgovorni, ne samo u Trebinju već i u cijeloj Republici Srpskoj, ne izvedu pred lice pravde i dok se u svim zdravstvenim ustanovama ne bude strogo poštovao Zakon, koristio medicinski kiseonik, ali i ostali protokoli za liječenje ljudi.

 

Nebojša Vukanović