palpal

Simbolika

Crnogorski despot Milo Đukanović, trenutno na funkciji predsjednika države, potpisao je juče sporni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, samo dan nakon što je on, uz dosta bure, incidenta, protesta i negodovanja, usvojen u ranim jutarnjim časovima u Skupštini Crne Gore. Milo kontroliše apsolutno sve u svom provizorijumu, od institucija, službenika, većine partija, naroda do navijača i sportskih klubova, a sada želi da uguši poslednje džepove otpora jednoumlju, pod kontrolu stavi i Srpsku pravoslavnu crkvu, Mitropoliju crnogorsko-primorsku, sveštenike i vladike koji nisu pod njegovom alsolutnom kontrolom, jer diktatori ne žele da nešto ne bude van njihove i stroge kontrole vladajuće Partije. Dešavanja su ipak otišla predaleki, imajući u vidu činjenica da je upravo Amfilohije podržao Mila 1997. godune u ključnom sukobu sa pokojnim Momirom Bulatovićem nakon podjele DPS-a, i vjerovatno napravio najveću grešku pomogavši diktatoru da prigrabi apsolutnu vlast.

Milo želi da Crkvi otme drevne manastire i hramove, a potom ih preda nepriznatoj i nekakonskoj sekti zvanoj CPC, inače registrovanoj u Policijskoj stanici na Cetinju, i raspopu Mirašu Dedeiću, koji je jedna u nizu njegovih marioneta. Slučajno ili ne, Milo je potpisao Zakon, i time je on stupio na snagu, 28-og decembra, upravo na dan kada je u Mrkonjićima u Popovim polju kad Trebinja rođen Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški, najveći svetitelj u Crnoj Gori koga u manastiru Ostrog posjeti hiljade vjernika svakoga dana. Ne znam da li je Milo svjestan sa čime se igra, da je duboko podijelio i zatrovao svoj narod, podigao tenzije do usijanja, doveo Crnu Goru na ivicu građanskog rata i sukoba, kako bi on postao na vlasti, skrenuo pažnju javnosti sa afera „Atlas“, „koverta“…

Dešavanja u Crnoj Gori otkrila su mnoge stvari, prije svega duboke podjele u samoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Vidljivo je da mitropolita Amfilohija podržava svega nekoliko vladika, a da ćute patrijarh Irinej, koji je samo dao neku blagu izjavu medijima i nije došao u Crnu Goru da stane uz narod i sveštenstvo, kao i prvi čovjek Sinoda vladika Bački Irinej Bulović!? Istu podršku mitropolit Amfilohije i vladika Joanikije dobili su od patrijarha srpskog, vaseljenskog, ruskog i rimskog pape, što je čudno i zabrinjavajuće.

Na površinu su isplivale i lažne patriote Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, koji su se tek nakon mojih uporih, te prozivki nekih novinara, oglasili tiho u javnosti, izrazili tobože zabrinutost dešavanjima u Crnoj Gori, ali nisu učinili suštinski ništa da pomognu sunarodnike i zatraže zaštitu osnovnih građanskih i ljudskih prava, zaštite velike svetinje. Vučić je pričom o CPC i davanjem legitimiteta ovoj sekti i raspopu Mirašu otišao korak dalje,  te jasno pokazao kakve patriote vode Srbiju i Republiku Srpsku.

Gušenje sloboda, političkih i ljudskih prava, demokratije i osnovnih principa parlamentarizma, koji podrazumjeva različito mišljenje i stav, prirodno izaziva revolt i reakcije slobodnih ljudi i poslanika, pa nije iznenađenje što se slične stvari događaj u parlamentu Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, iako je bura u Narodnoj skupštini Republike Srpske dosta tiša i manja u odnosu na ono što se već duže vremena događa u Podgorici, pa i u Beogradu..

Diktatori budu i prođu, a nadam se da će u Crnoj Gori prevladati razum, zaustaviti podjele i da neće doći do incidenata i sukoba među narodom i braćom koja su vjekovima živela u miru i slogi, sve dok se nije pojavio despot Milo Đukanović, koji je otišao predaleko..

 

Nebojša Vukanović