palpal

Шеранић убрзано ради на формирању Агенције за лијекове Републике Српске како би избјегли одговорност за аферу „кисеоник“

Овај викенд био је радни за већину министара и владиних службеника, јер се и недјељом до вечерњих сати убрзано ради како би се спремио сет нових законских рјешења по Додиковој директиви, који би већ почетком новембра требало да се нађу пред посланицима на Посебној сједници Народне скупштине Републике Српске. Посебно су вриједни и ажурни у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске, који наивно покушавају да накнадним измјенама закона и одредби избјегну одговорност за поигравање и коцкање са животима људи и пацијената у Републици Српској кориштењем техничког умјесто медицинског кисеоника.

Министар здравља Ален Шеранић показао је своје право лице, иако је покушао да одглуми и остави у јавности утисак поштеног и наивног невинашца који је тобоже нешто другачији од других министара. Његови сарадници данима припремају документа како би се формирала Агенција за лијекове Републике Српске и онемогућио рад Агенцији за лијекове БиХ на територији Српске. Прва одлука нове Агенције за лијекове Републике Српске, чије ће оснивање по хитном поступку Влада предложити Народној скупштини почетком новембра, биће дозвола кориштења техничког кисеоника као лијека у медицинске сврхе, што је невјероватан преседан до сада незабиљежен у свијету.

Бескрупулозни Шеранић, умјесто да поднесе неопозиву оставку, поднесе рачуне и упути извињење нацији, наивно мисли да ће накнадним доношењем сулудих законских рјешења, која никада неће ступити на снагу јер су супротна Уставу, али прије свега правилима, нормама и протоколима свих здравствених система свијета, бити са саучесницима амнестиран одговорности за злочине против човјечности које су свјесно починили, а чија је директна посљедица црна статистика и поражавајући резултати по којима Република Српска, уз Перу, има највећу смртност пацијената у свијету од почетка пандемије корона вируса.

Ова ужурбана акција, која се спроводи након недавног састанка иза затворених врата Додика са Шеранићем, Вишковићем, Жељком Цвијановићем и директорима свих болница у Српској, показује шта је стварна позадина најновијих мјера и авантуристичких сулудих потеза који се проводе под кринком повратка изворних дејтонских надлежности. Додик, његови сатрапи и скутоноше попут Вишковића и Шеранића, покушавају избјећи одговорност за злочине почињене над сопственим народом, тако што ће пост фестум измијенити законе и одредбе.

Наравно да их никакве измјене законских рјешења, ма колико биле сулуде, не могу накнадно амнестирати од одговорности које су почињене, али је невјероватна чињеница да је бескрупулозни Додик спреман на невјероватне авантуре, пријети у празно некаквом сецесијом, ставља на коцку народ и Републику Српску, жртвује мир, какву-такву стабилност, санкције народу и Српској, доводи атмосферу до ивице  усијања и сукоба, како би себе и своје сатрапе, који уништавају народ, заштитио од процесуирања и одговорности због злочина почињених над сопственим народом.

О ужурбаним активностима и дешавањима у Влади Републике Српске детаљније пишем наредних дана. Питам се на крају само да ли је народ свјестан опасности, шта се спрема и шта се може догодити ако већина буде нијемо посматрала шизогене авантуре и потезе гомиле уплашених лудака који су изгубили разум? Да ли је народ свјестан да је дара превршила сваку мјеру, да смо дошли до ивице амбиса и да нам недостаје мали корак да завршимо у понору из кога нема изласка ако се одлучно не супротставимо лудилу и пропасти свим демократским средствима? Вријеме брзо тече и требало би размислити прије него што буде касно!

 

Небојша Вукановић