palpal

Selo Sopilje dokaz nemoći države i zarobljenih institucija

thumbnail_posjeta-selu.jpg

Selo Sopilji dokaz nemoći države i zarobljenih institucija

Proteklih godina pripadnici Policijske stanice Nevesinje imali su više od 420 intervencija u selu Sopilje nakon prijave mještana. U više navrata ovo selo su obišli poslanici i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, brojne novinarske ekipe, ali naizgled prost problem sa makadamskim putem još nije riješen upskos velikim pritiscima javnosti. Dešavanja u ovom selu i nesposobnost nadležnih da za nekoliko godina riješe trivijalni problem dokaz su nesposobnosti i nefunkcionisanja zarobljenih institucija Republike Srpske.

Iole uređeno društvo i država vrlo brzo i lako bi riješilio problem. Prvo bi se utvrdilo činjenično stanje, ko je vlasnik koje parcele i da li je put kroz selo u privatnom vlasništvu. Ukoliko jeste, a put je od vitalnog značaja za sve mještane, država bi izvršila eksproprijaciju zemljišta i pravednu naknadu vlasniku parcele, popravila i asfaltirala put kroz cijelo selo od kojeg bi svim imali koristi, i nakon završenih radova organizovala bi se zajednička proslava koja bi doprinjela pomirenju i relaksaciji odnosa među mještanima.

Nažalost zarobljene institucije ne mogu da riješe ni najprostije probleme, i dovoljno je da je samo neka karika u sistemu slaba, neposobna, korumpirana i ne radi svoj posao, pa da se cijeli sistem blokira. Normalne, razvijene i uređene zemlje napravile su funkcionalni sistem koji lako otkriva slabu kariku, uklanja je i stavlja drugu koja neće puknuti, i kod njih se u hodu rješavaju svi problemi i sistem besprijekorno funkcioniše u korist svih građana. Kod nas nažalost cijeli korumpirani nakaradni sistem se sastoji od niza trulih i loših karika, a poneka koja je još zdrava teško može sama uraditi posao. Zbog toga je sve blokirano, a mi sve dublje tonemo u blato.

Prema našim saznanjima predsjednica Sindikata MUP-a RS dostavila je naš tekst direktoru Policije Republike Srpske Darku Ćulumu, i on je izdao naredbu Unutrašnjoj kontroli MUP-a RS da dođe u Nevesinje i utvrdi šta je uzrok problema i lošeg rada. Direktor policije i čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS takođe su dobili i pismo grupe policajaca iz Nevesinja u kojoj se govori o zloupotrebama u radu čelnika Policijske uprave Trebinje.

Komandir Policijske stanice Nevesinje Slavenko Lučić je jedna od rijetkih zdravih i čvrstih karika koja nastoji da profesionalno i odgovorno radi svoj posao, ali određeni centri moći kojima smeta pošten čovjek pokušavaju da ga sklone kako bi slobodno i nekažnjeno mogli da rade što hoće. To je još jedan u nizu dokaza da su u nakaradnom sistemu napadima i pritiscima izloženi pošteni radnici i službenici, dok najlošiji napreduju do samog vrha pokušavajući da svoju rđu prošire i na sve ostale. Zbog toga se ne treba čuditi kada vidimo poravosnažno osuđena lica za teška krivična djela kako rukovode ministarstvima, opštinama, javnim preduzećima, ustanovama, pa čak i policijom. Pravosuđe je najlošiji i najviše kriminalizovan stub vlasti, ali nažalost i ostali stubovi su nagriženi korupcijom i nesposobnim kadrovima, i ni malo ne zaostaju za nepoštenim i korumpiranim sudovima i tužilaštvima.

Zbog sistemaskih slabosti u našem društvu ne treba očekivati da će se trivijalni problem u selu Sopilje uskoro riješiti, niti da će unutrašnja kontrola MUP-a, ukoliko uopšte dođe u PU Trebinje, dati neki velike rezultate.
Kada se nakaradni sistem uruši do temelje i potom počne graditi novi na zdravim osnovama, koji će biti baziran na meritokratiji i poštovati prije svega kvalitet, obrazovanje, vještine i sposobnost kadrova a ne njihovu partijsku pripadnost, tek tada možemo očekivati rješavanje sistemskih problema i početak dugotrajnog procesa oporavka i obnove našeg razorenog društva.

Nebojša Vukanović