palpal

Селективни земљотрес и генијална министарка Тривић

Данас око 13 часова источну  Херцеговину и западну Црну Гору потресао је земљотрес јачине 3,5 степени Рихтерове скале, чији је епицентар био код Велимља, пограничног села у Црној Гори који је 13 километара удаљен од Билеће. Срећом није било повријеђених и веће материјане штете, али је министарка просвјете и културе Наталија Тривић донијела Одлуку да се сутра обустави настава у Билећи и Љубињу?

Није јасно на основу чега је уважена министарка и њен стручни Кабинет донио овакву чудну одлуку, али је из ње јасно да другарица Наталија и министри не долазе често и не познају Херцеговину. Било би добро да министарка појасни због чега је поред Билеће обустављена настава у школама у Љубињу, а не у Требињу, Берковићима и Гацку, који су много ближи епицентру!

Да ли је могуће да Министарство просвјете и културе Републике Српске и уважена министарка праве овакве грешке, срамоте Владу и све нас!?

Не мора министарка да познаје добро географију, вјероватно се у Угоститељској школи не придаје велики значај овом предмету, али је неко од њених сарадника у Кабинету и Министарстве и културе, које је недавно новчано наградила, морао да схвати колико је сулуда и срамна Одлука о селективној обустави наставе у двије а не осталим херцеговачким општинама, и схвате да је Љубиње најудаљеније од епицентра. Такође и недавна одлука о вишедневном прекиду и обустави наставе у цијелој Републици Српској, због земљотреса на Банији, је сулуда и нелогична јер Херцеговина, Романија и Подриње су сувише далеко удаљени од епицентра да би се обустављала настава без потребе.

И данашња одлука само је још једна потврда неозбиљности Владе и кључних институција, слика последица негативне селекције и погубне кадровске политике која уништава друштво до последњег атома. Превише је скандала која потресају ово важно Министарство које се примарно бави васпитањем и образовањем дјеце, и Наталија Тривић би морала поднијети оставку јер је од почетка свима, осим њеним менторима, јасно да није квалификована и способна да руководи важним ресором.

 

Небојша Вукановић