palpal

Sedam sati ročišta sa kadijama

Od otvaranja do zatvaranja Osnovnog suda danas sam proveo u sudnici, od toga skoro 5 sati je trajalo ročište sa Grigorijem, a više od dva sa Lukom Petrovićem, koji ponovo nije došao već je poslao advokata i vještaka. Ročište sa Grigorijem obilježila je krajnja neprofesionalnost i pristrasnost kadije Milene Kundačine, koja je prešle sve granice, i ne samo da me je uporno prekidala i nije vozljavala da postavljam pitanja, već je sama tužiocima postavljala sugestivna pitanja, te spriječila saslušanje mog svjedoka. U lice sam joj rekao da je nedostojna sudije i da je sramni pristrasni kadija, zbog čega je prekidala pretres i prijetila izricanjem kazne za nepoštovanje suda.

Osim Grigorija i dubrovačkog paroha Steva Kovačevića saslušanju na glavnom ročištu prisustvovao je i hercegovački vladika Dimitrije, ali ja nisam želio da ga uvlačim u spor sa kojim nema veze, jer ga cijenim i smatram skromnim i poštenim čovjekom, pa zbog toga nisam želio da ga detaljno ispitujem i stavljam u ravan sa Grigorije. Ključna stvar na ročištu je što sam tokom unakrsnog ispitivanja uspio da izvučem priznanje da sam suštinski govorio istinu, i tako osporio sve navode tužbe. Grigorije je priznao da je sebe javno nazivao biskupom trebinjskim, tvrdeći da je to radio kako bi ga u Dubrovniku razumjeli jer se vladika na engleskom jeziku kaže „bišop“. Grigorije je priznao da je blizak prijatelj sa Miloradom Dodikom, ali i sa Tadićem, Vučićem, Šarovićem, Čavićevem i drugim političarima iz koristi, kako bi od njih dobio pomoć za Eparhiju, te da je dobijao značajne donacije od Vlade Republike Srpske.

Grigorije je priznao da je od Dodika i njegove Vlade dobio zemljište u bivšoj trebinjskoj kasarni, i da ga je lani prodao za 1,1 milion maraka. Time je potvrdio da je tačno sve ono što sam pisao godinama, i da iz interesa podržava političare na vlasti, iako su oni korumpirani i vode narod u provaliju.

Stevan Kovačević je tokom saslušanja potvrdio da su autentične fotografije koje sam objavio, i da je on tokom pomena stajao ispred krsta i šahovnice sa imenima 56 ustaša strijeljanih na Daksi. Uprkos tome Kovačević i dalje tvrdi da je ispred šahovnice i spomenika sa ustaškim imenima služio pomen svešteniku Pindoviću i postradalim Srbima, iako nije stajao ispred ploče sa njihobim imenima, koju su 1994. podigli Hrvati, već iznad spomenika strijeljanim ustašama.

Na kraju je Grigorije doveo i katoličkog fratra iz Dubrovnika, sveštenika Vinka Maslaća,  da ga brani od istine koja je svima jasna i vidljiva osim njemu. Svakako da smatram da i ova činjenica, da jedan fratar brani Grigorija na sudu, nije dostojna za jednog vladiku naše Crkve. Ročište, kome je prisustvovalo i nekoliko mladih pravnika i zainteresovanih građana Trebinja, na trenutke je bilo veoma burno i vatreno, a sudija je na moju sugestiju opomenuo Grigorija na nepristojno ponašanje jer me je tokom iskaza prekidao i dobacivao, tvrdeći da sam odužio i da se na sudu branim kao Šešelj, što sam shvatio kao kompliment jer je i on razbio Haški sud braneći se sam.

Sutra imam novo ročište sa Grigorijem, koje će sigurno takođe trajati satima, samo kod sudije Bojane Rikalo, za koju se nadam da neće biti pristrasna kao kadija Milena Kundačina. Vrlo sam zadovoljan svojom odbranom, jer sam dostavio dosta dokumenata koji osporavaju Tužbu, a današnjim unakrsnim ispitivanjem stavio sam tačku na I, i pored očigledne pristrasnosti nekih sudija teško da ću izgubiti važan spor.

 

Večeras ću objaviti svih 20 strana današnjeg zapisnika, a i sutrašnje ročište sa Grigorijem, po trećoj njegovoj Tužbi protiv mene, zakazano je za 8.30 i otvoreno je za javnost, ako neko od Trebinjaca smije da dođe i prisustvuje vjerovatno najzanimljivijim ročištima i ispitivanju u trebinjskom Sudu poslednjih godina.

 

Nebojša Vukanović