palpal

Саслушање и јавно понижење Луке Петровића у Љубињу

Нисам желио објављивати на празник и славу града, да не би кварио на било који начин Љубињцима велики празник, али било је веома занимљиво на Малу Госпојину у овој малој херцеговачкој општини. Послије ручка већина гостију и грађана отишла је на кафу и пиће до Маркета 99, па сам се и ја случајно затекао у истом локалу са екипом СНСД-а, дон Луком, Илијом и другарицом Валеријом.

Дешавања у Љубињу су ми помогла да схватим због чега ген-сек Партије, друг Лука, не смије сам да изађе и прошета градом, већ често шета у групи, праћен својим присталицама. Превише је извараних, слаганих, преварених и изиграних, Лука не може да изађе на улицу, а да не сретне неког кога није нешто слагао и преварио, а због тога су га почели нападати чак и најближи сарадници.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а у Љубињу и кандидат за начелника ове општине Ристо Милутиновић, који је поражен на локалним изборима прошле године, одржао је жестоко слово Луки Петровићу на јавном мјесту пред пуно свједока, лупао шаком од сто и галамио на Луку тврдећи да га је преварио и слагао, и да није урадио ништа шта је обећао. Лука се углавном бранио ћутањем и тврдњом да је Милутиновићу пред изборе дао 30 000 марака, али је углавном главу и поглед спустио у кољена. Шура Илија покушао је да извади ситуацију и прекине тешке разговоре, посебно када сам ја ушао у Маркет, али је Милутиновић био одлучан и поручио је Илији да ућути и прекине јер га се разговор не тиче, и наставио је повишеним тоном да преслушава потиштеног и изненађеног ген-сека Луку.

Тешки су дани пред другом Луком јер његов пробушени брод тоне све дубље и претвара се у љуштуру, а његова мрежа се убрзано урушава као кула од карата иако су у њу уложени милиони јер је саткана на подвалама, лажима, преварама, подмуклим сплеткама, криминалу и смицалицама. У требињском и херцеговачком СНСД-у влада потпуно расуло, које се још крије од јавности и некако држи под тепихом, али би незадовољство Луком и Илијом и њиховом страховладом ускоро могло да ескалира.

Незванично, Клуб СНСД-а у Требињу ускоро би требало да напусти одборник Игор Вујовић звани Сес, а умјесто њега у Скупштину града уђе Вељко Буђен. Разлог је незадовољство кључног човјека СНСД-а у требињском насељу Тини односом и радом Луке Петровића, неиспуњеним обећањима и пројектима. Мала бара, пуно кркокодила, а слобода је све ближе.

 

Небојша Вукановић