palpal

Sarajevo nije Cetinje – patrijarh srdačno dočekan u Sarajevu bez ijednog incidenta

Drago mi je da posjeta njegove svetosti patrijarha srpskog Sarajevu protekla bez ijednog incidenta i ružne riječi, i da nije imao nijednu neprijatnost tokom šetnje Baščaršijom i centrom Sarajeva.

To je svakako dobar pokazatelj da je stanje u društvu mnogo bolje nego što to pokušavaju izazvati, predstaviti  korumpirani političari na vlasti svojim neprimjerenim ponašanjem, tenzijama i izjavama.

 

 

Nisam ni očekivao da će se desiti neka neprijatnost i incident, ali se posjeta dešava u sjeni nemilih dešavanja i incidenata na Cetinju prošlog mjeseca tokom ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Za razliku od crnogorske prestonice, koja je do 1945. godine bila Pijemont i cvijet srpstva i u kome su rođena dva srpska kralja, Nikola Petrović i njegov unuk Aleksandar Karađorđević, u kome su patrijarha srpskog i mitropolita do Cetinjskog manastira, nažalost, morali prebaciti helikopterom specijalne snage policije i vojske sa pancirnim ćebadima, kroz Sarajevo je patrijarh Porfirije šetao slobodno, prijatno razgovarao sa građanima, prolaznicima i vlasnicima starih dućana.

To je dobar znak da sam u pravu kad kažem da 90% ljudi u BiH nije ostrašćeno i nema mržnje u sebi, ne žude za osvetom i sukobima već žele da normalno žive u miru i stabilnoj zemlji, i da svi problemi dolaze od lažnih patriota, korumpiranih političara na vlasti i Crne trojke koja pokušava podići tenzije kako bi se skrenula pažnja sa pljačke, anarhije, siromaštva, poskupljenja i bijede u kojima živi većina.

 

Nadam se da će lijepe slike iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva doprinijeti smanjenju najnovijih tenzija i napetosti, a nadam se da je patrijarh tokom obilaska Jahorine osveštao planinu, na kojoj se svašta radi i gradi, blagoslovio i pozvao na razum svoje domaćine jer im je potreban hitan povratak razumu i povlačenju odgovornih poteza.

 

Nebojša Vukanović