palpal

Сарајево није Цетиње – патријарх срдачно дочекан у Сарајеву без иједног инцидента

Драго ми је да посјета његове светости патријарха српског Сарајеву протекла без иједног инцидента и ружне ријечи, и да није имао ниједну непријатност током шетње Башчаршијом и центром Сарајева.

То је свакако добар показатељ да је стање у друштву много боље него што то покушавају изазвати, представити  корумпирани политичари на власти својим непримјереним понашањем, тензијама и изјавама.

 

 

Нисам ни очекивао да ће се десити нека непријатност и инцидент, али се посјета дешава у сјени немилих дешавања и инцидената на Цетињу прошлог мјесеца током устоличења новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

За разлику од црногорске престонице, која је до 1945. године била Пијемонт и цвијет српства и у коме су рођена два српска краља, Никола Петровић и његов унук Александар Карађорђевић, у коме су патријарха српског и митрополита до Цетињског манастира, нажалост, морали пребацити хеликоптером специјалне снаге полиције и војске са панцирним ћебадима, кроз Сарајево је патријарх Порфирије шетао слободно, пријатно разговарао са грађанима, пролазницима и власницима старих дућана.

То је добар знак да сам у праву кад кажем да 90% људи у БиХ није острашћено и нема мржње у себи, не жуде за осветом и сукобима већ желе да нормално живе у миру и стабилној земљи, и да сви проблеми долазе од лажних патриота, корумпираних политичара на власти и Црне тројке која покушава подићи тензије како би се скренула пажња са пљачке, анархије, сиромаштва, поскупљења и биједе у којима живи већина.

 

Надам се да ће лијепе слике из Сарајева и Источног Сарајева допринијети смањењу најновијих тензија и напетости, а надам се да је патријарх током обиласка Јахорине освештао планину, на којој се свашта ради и гради, благословио и позвао на разум своје домаћине јер им је потребан хитан повратак разуму и повлачењу одговорних потеза.

 

Небојша Вукановић