palpal

Sandra Tegeltija: Strah od znanja

PISA- najvece svjetsko istrazivanje u obrazovanju koje provodi OECD ( Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj). Ovim testiranjem ocjenjuje se znanje i kompetencije petnasetogodisnjih ucenika u tri oblasti i to : citalackoj, matematickoj i prirodnim naukama. U PISA istrazivanjima ucestvuje vise od 85 zemalja. Sve ove zemlje koriste PISA istrazivanja kod donosenja politickih odluka, a sve sa ciljem unapredjenja i poboljsanja kvaliteta obrazovanja. Poslednje PISA testiranje u Bosni i Hercegovini obavljeno je 2018 godine. Rezultati su bili porazavajuci, pokazali su da su BiH petnaestogodisnjaci ispod prosjeka i da su daleko losiji od vrsnjaka u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Kako je navedeno tada bili su u istoj ravni sa vrsnjacima iz Azerbejdzana i Perua. Treba napomenuti i da je PISA tada nevela da je svaki drugi ucenik u Bosni i Hercegovini funkcionalno nepismen. Dakle, ucenici su znali procitati tekst ali ono osto su procitali nisu znali prepricati, objasniti niti iskoristiti.

Nakon ovakvih rezultata u svakoj normalnoj zemlji upaljen bi bio znak za uzbunu u obrazovnom sistemu. Upaljen je, doduse, tada i kod nas u Bosni i Hercegovini, ali nazalost nas roditelja, ne u obrazovnom sistemu nego u nacionalnom interesu. Kakva glupost, pomislio bi svako normalan.

Ali sta ako nije glupost i ako je to uradjeno sa namjerom. Sta ako neko ne zeli znaje u ovoj zemlji ?Ko se to boji znanja ?

Zar nije lakse vladati sa ljudima koji nisu obrazovani, koji nemaju kapacitet da vam se suprotstave ? Naravno da jeste. Bez obrazovanja, novih ideja i novih saznanja ljudi vas poslusno i slijepo slijede. Nece vam se suprotstaviti a vi ostajete na vlasti.

Da se vratim na pocetak. Dakle, 29.07.2020 godine odrzana je posebna sjednica Narodne Skupstine Republike Srpske na zahtjev clana Predsjednistava Bosne i Hecegovine Milorada Dodika i imala je za cilj da se 2/3 vecinom podrzi stav Milorada Dodika koji je 22.07.2020. proglasio tri Odluke Predsjednistava Bosne i Hercegovine, usvojene bez konsenzusa, stetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Jedna od tih Odluka bila je Sporazum Bosne i Hercegovine za medjunarodno ocjenjivanje ucenika (PISA) 2021. i Odluka o pristupanju Bosne i Hercegovine Medjunarodnom istrazivanju razvoja citalacke pismenosti PIRLS 2021.

Necu navoditi ishod glasanja, zaista nema potrebe. Samo cu podsjetiti na cuvenu recenicu Luja XIV iz 1655. godine « Drzava to sam ja ».

Ove godine u Bosni i Hercegovini nije odrzano PISA testiranje. Milorad Dodik nije dozvolio testiranje u skolama Bosne i Hercegovine jer »Republika Srpska treba da ima SVOJE rezultate testiranja ». Svjesno i smisljeno urusavanje obrazovnog sistema od strane vladajuceg rezima.

Tako je Bosna i Hercegovina ostala jedina zemlja regiona koja nije ucestvovala na testiranju 2022. godine. U Republici Srbiji testiranje je obavljenjeno u aprilu.

Rezultati zadnjeg PISA testiranja pokazali su da su ucenici iz Japana najbolji na svijetu, dok su u Evropi najbolji ucenici iz Estonije.

Svi vi koji zelite dobro buducim generacijama, dobro razmislite kome cete dati svoj glas u oktobru. Hocete li biti slijepi i gluvi pa dozvoliti dalju propast obrazovanja u ovoj zemlji ?

 

Sandra Tegeltija, kandidat za poslanika Za pravdu u red liste Nebojše Vukanovića u Izbornoj jedinici 6