palpal

Rusofil i lisica sa sto lica

Režimski mediji ponovo su počeli hajku na opoziciju, tvrdeći kako su oni odgovorni što je Granična policija BiH na interni prijedlog OSE zabranila ulazak u Republiku Srpsku ruskom piscu Zaharu Prilepinu. Dašak svježine na Balkanu nakon 20 godina nošenja skinuo je izlizanu američku „spitfajericu“ i „rejbanke“, i sada i nastoji da se do izbora prigrne ruskim šinjelom, kako bi prevario naivne i lakovjerne. Čim prođu izbori, Dašak svježine se vraća na svoj kurs, kleči pred MMF-om i Svjetskom bankom proseći nove kredite i dolare kako bi kupio socijalni mir. Zato ćemo sa par fotografija da podsjetimo zaboravne Srbe ko je bio „pravi Srbin“ koji je ljubio ruke Medlin Olbratj dok je ona bombardovala Srbiju i SR Jugoslaviju.

Dašak svježine je toliko bio revnosan u ispunjavanju zadataka da se hvalio kako je posjetio Bijelu kuću i razgovarao sa državnom sekretarkom Medlin Olbrajt u pratnji Svena Alkalaja, tadašnjeg ambasadora BiH u Vašingtonu, a da uopšte nije imao kontakt sa ambasadorom i službenicima Ambasade SR Jugoslavije u Vašingtonu. Kolaž fotografija razdragane  Olbrajtove i njenog poslušnog Daška svježine podsjeća nas na to ko su danas lažni „rusofili“ koji misle prevariti narod spinovima i jeftinim trikovima.

Posebno mi je dirljiv, emotivan i dražesan detalj tokom srdačnog susreta i posjete Medlin Olbrajt Bijeljini, kada je Dašak svježine američkoj državnoj sekretari uručio buket cvijeća, a potom su Dodik, Živko i Biljana, Alijina tri ljiljana, održali sastanak sa američkom delegacijom u Skupštini opštine Bijeljina. Uložen je veliki trud, ali gledajući u arhivi prilog „Asošijeted presa“ nekako sam stekao utisak da Medlin nije bila baš oduševljena ukusom i manirima svog Daška svježine, i da bi joj crvene ruže mnogo više prijale od žutih gerbera, koji starije osobe podsvjesno podsjećaju na groblje i izazivaju nelagodu.

Iako je Dašak u međuvremenu dospio na Crnu listu, tiha saradnja iza kulisa je nastavljena, a Radojičić, Adžić, Jugović i ostali Dodikovi puleni i dalje dobijaju donacije i američke dolare preko projekata USAID-a, samo režimski mediji o tome ne žele da pišu i govore. Umjesto lažnog rusofilstva, spinova i neosnovanih napada na opoziciju, bilo bi dobro da nam predsjednik odgovori šta bi sa malim i velikim ruskim kreditom, američkim Fondom koji će kupiti propalu Banku Srpske, i zašto se bacaju milioni iz budžeta kako bi se Otac nacije skinuo sa crne liste i ponovo sa buketima dočekivao američke diplomate? Vuk dlaku mijenja ali ćud nikad! Nosio američku spitfajericu, varteksovo odijelo ili ruski šinjel, Dodik je bio i ostao lisica sa sto lica, koja će se  učiniti sve kako bi spasio sebe i lažima, podmetanjima i prevarama osvojio još jedan mandat.