palpal

Ruganje u lice Hercegovcima – 5 kilometara puta gradiće 3 godine!?

Da se vlasti Republike Srpske, posebno direktor Puteva Srpske Nenad Nešić, grubo šprdaju sa nama i rugaju u lice Hercegovcima, pokazuje i predstava koju su juče izveli na Dražin Dolu. Tamo se okupila sva svita, od Nešića, do Mika dr Ćurića i Luke Petrovića, kako bi svečano počeli radove na 800 metara puta!?

Za rubriku vjerovati ili ne je izjava čuvenog direktora Nešića da će 5,5 kilometara tzv. „obilaznice“ raditi 3 godine, ili u prosjeku oko 5 metara puta dnevno!? Takvu dinamika gradnje je ponižavajuća za jednog penzionera sa lopatom bez ikakve mehanizacije. Ovdje u prošlosti išao stari srednjovjekovni put za Dubrovnik, pored puta Austro-Ugarska je napravila vodovod do Huma, i laiku je jasno da nema nekih zahtjevnijih radova osim proširenja i ispravljanja stare trase, pa se postavlja pitanje ko je ovdje lud, i ko koga pravi budalom. Treba  naglasiti da se ovdje ne radi o nekoj famoznoj „obilaznici“, kako je nazvaše gradske vlasti, jer je zapadna obilaznica urađena od Bregova i kasarne do južnog izlaza prema Aleksinoj Međi, već o gradnji pristupnog puta za kneza i Grad sunca, povezivanju sela Duži i Dražin Dola. To je jedan od niza ustupaka i detalja tajnog pakta i dogovora lažnog kneza i Luke, koji narodnim parama i lažnim krunama kupuje naklonost Draškovića, i nakon velikog neprijateljstva su zakopali ratne sekire dijeleći međusobno narodni novac. Put je počeo da se radi a da nisu riješeni imovinski sporovi, što je jedna u nizu ludosti, i pitanje za dr Mika je šta radi njegova brojna i troma administracija, i zar nije mogao problem sa zemljištem na trasi puta ranije da se riješi!?

Drugo veliko sprdanje sa narodom je u činjenici da Nešić i Luka najavljuju rekonstrukciju puta Trebinje -Ljubinje, iako su upravo ova dva drugara 2016. u izbornoj kampanji počeli radove na ovoj dionici, i najavili da se neće zaustaviti do Stoca, a onda prvo jutro nakon izbora povukli mašine. Sada licemjeri ponovo pričaju o rekonstrukciji puta kroz Popovo polje, a jasno je da se on ne bi radio, jer ga nije bilo u planu Puteva Srpske do 2021. godine, da nije bilo snažnog pritiska u Narodnoj skupštini RS i skretanje pažnje nekoliko poslanika na problem užasnih puteva u Hercegovini.

Na kraju kad se kod tendera i ponuda, jasno je da jedino Hercegovina-putevi mogu izvesti adekvatno radove, i upozoravam Luku da ne eksperimentiše sa Hasanom, HP investingom i sličnima jer će se radovi strogo kontrolisati i neće dozvoliti fušerenje, a da kajmak ostane u džepovima moćnika.

 

Nebojša Vukanović