palpal

Rođendanska torta i hladan tuš u Tesliću za ministra Pašalića

Iako su se ulizice potrudile, današnja posjeta vladine svite Tesliću, u kojoj su bili ministar poljoprivrede i šumarstva Boris Pašalić, pomoćnik ministra Goran Zubić i direktor Šuma Srpske Slaven Gojković nije tekla i prošla po planu.


Okupio je Pašalić u Tesliću sve radnike teslićkog šumarstva, izvođače radova u šumama i drvoprerađivače, pa je u stilu velikog laktaškog baje pokušao ispričati bajke o popravljanju stanja, raskidu sa kriminalom, novim poštenim direktorom i sve tako po redu. Ništa ne bi bilo čudno da taj „novi“ i „pošteni“ direktor nije Nenad Dušanić Lulaš, koji je bio dugogodišnji tehnički direktor i alfa i omega Šumskog gazdinstva Borjan iz Teslića, koji je ranije smijenjen jer je protiv njega vođena istraga od strane dobojske policije i tužilaštva za kriminal oko izgradnje šumarskog doma.

Takva „nova nada“ spremila je Pašaliću rođendansku tortu i sve uz pjesmu „danas nam je divan dan, našem ministru rođendan“ i pred zbunjenim narodom čestitao ministru Pašaliću 47 rođendan. Svi su ostali šokirani poltronstvom i ponašanjem novog direktora, koji je javno demonstrirao način na koji je došao na funkciji.

Drugi domaći ovog druženja je novi predsjednik teslićkog SNSD Dalibor Panić koji formalno nema nikakve veze ni sa šumarstvom ni sa ministarstvom poljoprivrede, ali svi i te kako dobro znaju da SNSD ima sve moguće veze sa parama od šuma i u Tesliću, a i u cijeloj Republici Srpskoj.

Međutim, rođendansko veselje i torta prisjeli su čestitom ministru Pašaliću jer je nakon njegove govorancije o „novim nadama“ i „raskidu sa kriminalom“ došlo do reakcije okupljenih privrednika koji su Pašalića upitali da li zna koji je razlog za taj kriminal.

Potom su zbunjenom ministru „po redu“ ispričali svoje muke, da su sve što su radili, radili za SNSD i po komandi Dragana Bogdanića, da su njemu nošene pare iz šumarije i svih privatnih preduzeća i da je javna tajna da se SNSD u Tesliću godinama finansira svoje aktivnosti i izbore novcima izvučenim iz šumarije!

Posebno je bio zanimljiv istup Srđana Klečanina zvanog Rufi, koji je meta istrage i procesa zbog sumnji da je oštetio državu, a koji je danas jasno dao do znanja da neće ćutati i da će progovoriti kome je i koliko u SNSD-u nosio i davao novaca za crne fondove i prljave aktivnosti, ako ga pokušaju baciti u okove i pustiti niz vodu.

Pašalić je pokušao prekinuti priču komentarom da on nije došao da priča o politici nego o šumarstvu, ali su ga prisutni pitali ako je tako zašto će onda tu Dalibor Panić, šef lokalnog SNSD i Bogdanićev nasljednik i upozorili Pašalića da se sve isto priprema i za narednu izbornu godinu.
Interesantno je da je nesrećni Dušanić, ta nova nada u pošten rad u šumama, Paniću prije toga dao riječ i najavio ga kao šefa SNSD i da je „SNSD motor koji spaja šumariju i ministarstvo!“


Teslićke kabadahije su navikle da sijeku šume do goleti i gule kožu s naroda, ali njihovo vrijeme ističe i rukovodioci u šumarstvu, kao i drugim javnim preduzećima, trebalo bi da dobro vode računa i paze šta rade. O teslićkim zgodama i nezgodama uskoro više detalja…

 

Nebojša Vukanović