palpal

Restoran Studenac pod vodom!?

U popodnevnim časovima rijeka Trebišnjica se izlila iz korita, nizvodno od brane Gorica, i poplavila baštu popularnog trebinjskog restorana „Studenac“. Voda je poplavila cijelu baštu, ali još uvijek nije ušla u sami objekat. Ipak, ako voda nastavi i dalje da raste, a HET nastavi da ispušta ogromne količine vode, i enterijer restorana Studenac bi mogao biti poplavljen, jer nedostaje samo nekoliko stepenica da se voda ulije u objekat.

Sedmicama i mjesecima uporno sam javno upozoravao Upravu i direktore HET-a na opasnosti od vandrednih situacija i poplava, ali po običaju oni su se oglušili sve dok voda nije ulila u uši. Stanje je veoma teško, i sistem HET-a odavno nije bio na većim iskušenjima, a sve je posledica velikih propusta u prošlosti, negativne selekcije, politike u svim porama, ali prije svega velike i nezabilježene pljačke.

Nivo vode u Bilećkom jezeru je na koti od čak 398, jedan od istorijskih maksimuma u junu mjesecu, uprkos opasnim pukotinama na brani Grančarevo i upozorenjima stručnjaka. Upravo zbog pukotina i informisanja u kakvom je stanju brana, nedavno sam u Beogradu razgovarao sa dekanom Građevinskog fakulteta i članom Stručnog tima HET-a Vladanom Kuzmanovićem, a narednih dana ću objaviti siže razgovora, dok profesor Kuzmanović potvrdi autorizaciju teksta. Nadamo se da će kiša prestati i da Trebišnjica neće poplaviti priobalni pojas i dijelove Popovog polja, ali bi se trebale izvući pouke i napokon poštovati struka i nauka, a ne politika.

 

Nebojša Vukanović