palpal

Reagovanje Episkopskog savjeta na sramne uvrede imama iz Kozarca

Prenosim u cjelosti Saopštenje za javnost srpskih pravoslavnih episkopa u Bosni i Hercegovini povodom sramnog javnog istupa, uvreda na račun Svetog Save i Njegoša koje je izrekao glavni imam u Kozarcu. Riječi i uvrede imama su za svaku osudu, i nadam se da će se od njega ograditi Islamska zajednica BiH i osuditi neprimjeren jezik mržnje.

Povodom besramnih tvrdnji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu, Amira Mahića, izrečenih javno, 27. 1. 2023. godine, na Savindan, kojima je na najgrublji način nastojao poniziti Svetog Savu i Srpsku Pravoslavnu Crkvu izražavamo žaljenje, nevjericu i povrijeđenost pomenutim činom kojim je na najgrublji način povrijedio osjećaje svih vjernika Srpske Pravoslavne Crkve, ali i svih građana Bosne i Hercogovine, kojima je stalo do mira, kulture življenja, te vjerske i nacionalne tolerancije.

Naime, Amir Mahić, vjerski službenik Islamske zajednice, Svetog Savu nazvao je „takozvanom“ i „veoma kontroverznom ličnošću“, imenujući Svečevu prosvjetiteljsku misiju kao „notornu laž“. Tu se efendija Mahić nije zaustavio, već je izrekao tvrdnju da je na učenju Svetog Save „začeta jedna sekta – srpska pravoslavna sekta“, koja, po njemu, sa hrišćanstvom nema ništa. Glavni kozarački imam dalje je ustvrdio da su nacionalizam i fašizam „dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje“, te da je Sveti Sava „začetnik ideologije mržnje prema drugome“, kao i da su u svetosavlju „temelji genocida“.

Imajući na umu izrečene uvrede, zahtjevamo:

 

1. Da se Islamska vjerska zajednica u Bosni i Hercegovini izvini svim pravoslavnim vjernicima zbog nečuvenih uvreda efendije Mahića;

2. Da se Islamska zajednica ogradi od beskrupuloznih izjava efendije Mahića, koje ne priliče bilo kome, a ponajmanje jednom uticajnom vjerskom službeniku, kako bi javnost uvidjela da je sve izrečeno stav jednog neodgovornog pojedinca a ne stav cjelokupne Islamske vjerske zajednice.

Nadajući se da će ovo naše Saopštenje za javnost imati odjeka u rukovodstvu Islamske vjerske zajednice Bosne i Hercegovine, pozivamo sve vjernike, ali i sve građane, da ostanu mirni, suzdržani, ali i odlučni da istinom, ljubavlju i međusobnim poštovanjem sačuvaju dostojanstvo vjere kojoj pripadaju, ali i svih vjerskih zajednica koje egzistiraju u Bosni i Hercegovini.

 

c.p. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom

 

c.p. Episkop banjalučki Jefrem

 

c.p. Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije

 

c..p. Episkop bihaćko-petrovački Sergije

c.p. Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije