Narodni poslanik i novinar Nebojša Vukanović juče je objavio reportažu o braći Slavku i Bogdanu Vukoviću koji žive u siromaštvu u Gornjim Kadinjanima u Laktašima. Stara trošna kuća, potpuno neuslovna za život i boravak ljudi u današnjim uslovima života, dom je braće Vuković čitav njihov život.

Međutim, nakon objavljivanja članka Nebojše Vukanovića, uredništvo portala Laktaši Info kontaktirale su komšije braće Vuković iz Gornjih Kadinjana sa molbom da objavimo svojevrsni demant, uvrijeđeni navodima Nebojše Vukanovića da su ova braća zaboravljeni od komšija koji grade luksuzne vile a ovoj nesrećnoj porodici niko ne želi pomoći.

Prema informacijama koje su sa nama podijelili mještani Gornjih Kadinjana, priča vezana za braću Vuković je veoma specifična, iako niko od njih ne osporava da su uslovi života u kojima žive Slavko i Bogdan veoma teški.

Bogdan Vuković

Naime, Slavku i Bogdanu su Grad Laktaši i mještani ovog naselja udruženim snagma obezbijedili sredstva da dovedu vodu iz javnog vodovoda koji je podrazumijevao izgradnju sekundarnog cjevovoda u dužini od 1.600 metara do njihove kuće, kao i plaćanje vodovodnog priključka.

Dodatno, navode mještani, Grad Laktaši je sa mještanima asfaltirao put kraj njihove kuće i tako im obezbijedio lakši pristup domaćinstvu, a Mjesna zajednica Jaružani uz podršku Centra za socijalni rad im redovno obezbjeđuje pakete pomoći sa hranom i osnovnim životnim potrebštinama, kao i jednokratne novčane pomoći.

Darko Stanković, zamjenik Gradonačelnika Laktaša, koji je bio jedan od naših sagovornika, i ujedno jedan od najbližih komšija braće Vuković ističe da je on lično inicirao akcije pomoći za Vukoviće, međutim, da oni odbijaju bilo kakvu saradnju.
Tražili smo rješenja da im olakšamo svakodnevnicu, međutim, oni su odbili svaki naš prijedlog. Predlagali smo da prodaju dio zemlje koje u svom vlasništvu imaju više od 10 hektara, na atraktivnoj lokaciji i za koju postoje zainteresovani kupci te da od novca od prodaje naprave kuću kakvu žele i omoguće sebi pristojniji život, međutim to su odbili. Predlagali smo im i da ih Centar za socijalni rad smjesti u ustanove za starija lica gdje bi dobijali svakodnevnu njegu, ali i to su odbili. Ni stambene kontejnere nisu prihvatili kada su im ponuđeni“ – ističe Stanković.

Iako je situacija kako kažu specifična, naši sagovornici se slažu da je ovim ljudima potrebna pomoć koju su spremni pružiti i oni kao komšije i odgovorni građani, ali da prije svega Slavko i Bogdan tu pomoć trebaju prihvatiti.