palpal

Razbojnika iz Višegrada utamničiti i drakonski kazniti

Sutra ću otići u Klinički centar u Sarajevo, i obići dvije starije osobe, Ajšu i Fadila Memiševića iz Višegrada koje su zbrinute u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a koji su žrtve napada razbojnika. Ovaj sraman napad uznemirio je javnost i povratkike u Višegradu, ali je policija dobro odradila posao, otrkila i uhapisala razbojnika, Bojana Prodana, koji je višestruki povratnik od ranije poznat policiji po izvršenju teških krivičnih djela. Očekujem da pravosuđe bar jednom bude na visini zadatak, da tužioci predlože a sudovi odrede pritvor Prodanu, a onda ga osude na višegodišnju robiju, u skladu sa zakonom.

Razumljivo je da ovakvi događaji uznemire svakog, ali verujem apsolutno čestitom čovjeku Muameru Sofoviću, lideru Bošnjaka i povratnika u Višegradu, koji tvrdi da motiv napada nems etničku pozadinu, kako je to predstavila većina medija, već da se radi o koristonjublju jer je Prodan tukao bračni par Memišević kako bi im oteo novac, oko 7000 maraka, jer je znao da su prodali kravu i stoku. Muamer je svojim ponašanjem pokazao da je mjera ljudstva i poštenja u politici, apsolutno mu vjerujem, i sa njim imam najiskrenije i najbolje odnose od političara u Višegradu.

Razumijem da je napad uznemirio mnogedž prije svega Bošnjake, ali nakon što je slučaj rasvijetljen i otkriveno da napad nema za pozadinu etničko nasilje i mržnju, nadam se da će napetosti između Bošnjaka i Srba da se smanje, i da će komšije u miru i dobroj atmosferi provesti post i proslaviti velike praznike koji su pred nama, Vaskrs i Ramazanski Bajram.

 

Nebojša Vukanović