palpal

Rat crvenih ruža i klanova – Dukić udario na Luku Petrovića

 

Sukobi zaraćenih frakcija i klanova unutar SNSD-a sve više dobiju na intezitetu kako im se približava kraj i pitanje je dana kada će sve da eskalira u otvoreni rat, kao što to obično i biva kada se ruše totalitarni režimi. Objavljujem u cjelosti pismo koje je gen-seku Partije i direktoru Elektroprivrede Republike Srpske Luk Petroviću poslao Rajko Dukić, mentor tzv. „premijera“ Radovana Nejakog Viškovića, crveni baron i Gospodar Milića i Birča.

26.01.2021. Pismo direktoru Elektroprivrede

MH ELEKTROPRIVREDA
REPUBLIKE SRPSKE
Generalnom direktoru
gospodinu Luki Petroviću

Poštovani gospodine Petroviću,

od kako radim, a radim 53 godine, nije bilo problema sa električnom energijom kao poslednjih nekoliko godina. Na žalost, zbog ogromnih šteta, koje imamo, bio sam prinuđen da podnosim i tužbe, za naplatu istih. Procesi rada u Kompaniji „Boksit“, u rudarstvu, fabrikama, farmama…, gdje se inače radi u četvorobrigadnom sistemu, i te kako su ranjivi, zbog prekida u napajanju električnom energijom, jer štete nisu vezane samo za vrijeme kad električne energije nema i ne odvijaju se procesi rada, već su i na postrojenjima, opremi i repromaterijalima, uz dovođenje u pitanje i bezbjednosti zaposlenih i imovine.
Skoro kompletnu elektromrežu, uključujući i visokonaponsku i trafo postrojenja, ne samo na području opštine Milići, izgradila je, odnosno finansirala ili sufinansirala, Kompanija „Boksit“ i to vam je svojevremeno prenijeto u vlasništvo, bez ikakve nadoknade.
Održavanje sistema elektrosnabdijevanja je katastrofalno a prekidi malo imaju veze sa nepogodama.

Kao primjer navešću decembar, prošle i januar, tekuće godine, koji su bez snježnih padavina, izuzev tri dana, bez vjetra i niskih temperatura, a imali smo, sa današnjim danom, oko 50 prekida, u ukupnom trajanju oko 35 sati.
Žao mi je što Ti moram reći da veće štete i probleme imamo, zbog neurednog snabdjevanja električnom energijom, nego zbog korona virusa. Očigledno da, kao monopolisti, možete da se ponašate kako se ponašate a da vas to ne košta ništa. Naprotiv, dok privreda grca u ogromnim problemima, zbog raznoraznih razloga, zaposleni u Elektroprivredi te probleme ne osjećaju jer, pored urednih i dobrih plata i drugih prinadležnosti, izdvajate i ogromna sredstva za ogromne otpremnine zaposlenim, koji su pred penzijom i onima koje ste nepotrebno primali, poslednjih godina.


Koliko me pamet ne vara, imate sada više zaposlenih oko 3.000, nego prije dvadesetak godina, kada sam bio predsjednik Upravnog odbora Elektroprivrede a da proizvodnja električne energije nije povećana. Za pohvalu je i od velike koristi, ne samo za Elektroprivredu, najavljena investicija od 1,5 milijardi u izgradnju Sistema proizvodnje električne energije, na području Stare Hercegovine.

Bilo bi, ako ne moralno, bar humano, da jedan procenat, od tih planiranih investicija, uložite u saniranje elektromreže na području regije Birač, čiji prirodni i privredni potencijali, koji nisu možda na nivou Hercegovine i te kako su značajni, kako za Regiju, tako i za Republiku Srpsku.
Odgovorno tvrdim da je, poslednjih godina, adekvatnim rastom cijena električne energije, opadao kvalitet usluga i odgovornosti prema korisnicima.

Pozdrav,

Dostavljeno:
1. Ministarstvu energetike i rudarstva,
2. Načelniku opštine Milići.

 

Predsjednik Kompanije
mr Rajko Dukić